Den ädla konsten att fästa upp en åkpåse i en barnvagn kan kräva viss övning innan den till fullo behärskas. Inte bara handlar det om hur barnvagnens sittdel är konstruerad, olika åkpåsar har dessutom olika slags upphängning. Den bästa kombinationen är en sittdel där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop, parat med en åkpåse som har en ficka eller något slags remmar som kan träs över ryggstödet. Det man vill undvika är att åkpåsen glider ned i sittdelen när man sätter i barnet, och med åkpåsen trädd över ryggstödet så kan det ålas nästan hur mycket som helst utan att den rubbas. Men långt ifrån alla åkpåsar har en sådan upphängningsfunktion och det är väldigt vanligt förekommande att sittdel och sufflett sitter ihop. Något som gör att åkpåsen inte kan träs över ryggstödet oavsett om den har en upphängningsficka eller inte. Ett universaltips jag själv fick för många år sedan och nu ofta ger vidare är därför detta: vanthållare + åkpåse = sant. Och nedan ska jag visa exakt hur det kan fungera!
Britax med sina modeller Go, Go Next, Go Big och Smile är ett bra exempel på en populär barnvagn där sittdel och sufflett sitter ihop. Vad många inte känner till är att överst på ryggstödet på dessa vagnar, och det gäller även när modellerna gick under märket Brio, så finns en liten tygkant med två knapphål. Brio/Britax egna åkpåsar har förstås duffelknappar som kan passas in perfekt i dessa knapphål och vips sitter åkpåsen fast och kan inte glida alls. Men har man valt en åkpåse av annat märke så kan vanthållare komma till stor nytta. Trä vanthållaren genom de två knapphålen och knipsa fast dem i åkpåsens överkant eller bakstycke. Tadaa, inget mer glid! Samma gäller för övrigt Kronans barnvagnar, där jag redan tidigare skrivit ett inlägg om hur man för Britax och Kronans barnvagnar kan använda åkpåsens pälskant för att slippa glid i sittdelen.
Många vagnars sittdel är dock inte ens utrustad med knapphåll. Ett bra exempel på ett märke vars sittvagnar är mindre kompatibla med åkpåsar är Baby Jogger. Men även där kan vanthållare vara till stor hjälp. På bilden har jag knipsat fast enda ändan av dem i det överflödiga tyget precis där ryggplattan och klädseln möts, i andra ändan är vanthållarna fästa i åkpåsens kant, ganska nära huvudet för att vanthållarna ska sitta spänt. Den här lösningen gör inte åkpåsen lika stabil som om den kan träs över ryggstödet, men den hindar iaf att åkpåsen ligger som en boll i sittdelen samtidigt som man försöker sätta i sitt barn.
Vanthållare brukar gå att köpa hos alla de stora barnbutikerna och är väl värt att försöka sig på att använda innan man svettat sig tokig på sin glidiga åkpåse!
Dags att lägga ännu en åkpåse till registret, den här gången har jag testat Polarn O. Pyrets nya modell! Jag är sedan många år tillbaka ett (mycket stort) fan av PoPs barnkläder, så jag hoppade förstås direkt på möjligheten att få testa åkpåsen nu när märket äntligen börjat med barnvagnsrelaterade produkter. Polarn O. Pyret har ju detta år även släppt en PoP handmuff, och har sedan tidigare haft både skötväskor och barnvagnshängen i sitt sortiment, samt även små overaller som gått att göra om till en slags miniåkpåse. Men detta är en riktigt åkpåse, och precis som när barnklädesmärket Mini Rodini släppte en åkpåse så är det alltid intressant att se hur en åkpåses konstruktion tolkas när ingen föregående modell existerar. I PoPs fall är jag väldigt glad att de direkt tog fasta på att de ville göra en rymlig modell. Denna åkpåse är enligt tillverkaren 115 cm lång, jag får den till 114 cm osträckt – så det kan nog mycket väl stämma. På bredden mäter åkpåsen 49 cm – helt normalt – och locket är hela 79 cm långt. Längre än hos de flesta åkpåsar, och något man uppskattar väldigt mycket de kyligaste dagarna när barnet kan få ligga skyddat hela vägen upp till ansiktet!
Utsidan är av vind- och vattentätt material, på insidan är PoPs åkpåse klädd med randig (förstås!) fleece – utom i fotändan. Nederdelen av åkpåsens insida är i samma material som utsidan, vilket gör att det funkar att låta barnet ha på skorna i åkpåse. Det mer tåliga materialet är mycket enklare att torka av än vad fleecen är. Åkpåsens lock kan vikas ned i överkant och upp i underkant, och fästas upp så med hjälp av tryckknappar. Vill man kan man alltså låta barnets skor sticka ut utanför påsen, antingen om de är extra slaskiga eller om man tror att det blir för varmt eller trångt att ha dem inne i den stängda åkpåsen. Överkanten kan man t.ex. fästa runt sittdelens bygel om man vill.
Jag kan se flera fördelar med att kunna öppna upp en åkpåse nedertill, men även en nackdel. Att åkpåsen har två dragkedjor som möts gör att det uppstår en liten glipa precis där. Jag har inte märkt att det skulle påverka värmehållningen men det är likväl värt att notera. Jag är inte heller helt förtjust i åkpåsens upphängning. Visserligen är remmarna baktill, öppningsbara med kardborre, smarta på så sätt att det finns flera sätt att fästa upp åkpåsen. Dels kan man lossa remmarna och trä dem runt sittdelsramen eller i selen, dels formar remmarna och dess mittfäste i åkpåsen en slags upphängning. Men den är för grund för att kunna träs över ett ryggstöd och få en riktig effekt. Jag hade nog gärna sett att åkpåsen också hade en rejäl upphängningsficka av vanligt stuk. PoPs åkpåse har även antiglid-material på baksidan, vilket jag i vanlig ordning tycker gör endast en marginell skillnad.
Polarn O. Pyrets åkpåse har fungerat bra att använda både i vanliga och ergonomiska sittdelar. Åkpåsen känns inte så tjock och är kanske inte heller den absolut varmaste varianten, men att den är åt det tunnare och mer följsamma hållet betyder inte att det är en åkpåse för vår/höst enbart. Den funkar absolut även på vintern – även om jag tror att den som bor där vinter innebär många minusgrader ändå vill ha något snäppet varmare. Runt nollgradigt så har mitt barn kunnat sova ute i åkpåsen utan att bli kall, då endast med strumpor och en vanlig uppsättning kläder plus fleecejacka och mössa på sig. Att yttermaterialet är vattentåligt kan jag dessuton efter ett ofrivilligt test absolut skriva under på! Himlen öppnade sig under en tupplurspromenad och något regnskydd hade jag inte packat ned. Trots att åkpåsen var helt täckt med vattendroppar, bilden ovan är klickbar och kan förstoras, så var insidan av åkpåsen snustorr.
Förutom att det känns som att Polarn O. Pyrets åkpåse är tillverkad av material som verkligen valts ut för att göra den funktionell och tålig, så tycker jag mycket om dess passform. Min normalstora snart treåring är cirka 95 cm lång och han ryms hur fint som helst. Att locket går honom ända upp till hakan känns som en extra bonus. Det gör att man inte på samma sätt som behöver ha en jacka på, som man med barn av denna längd behöver med åkpåsar av standardlängd på 1 meter. Dessutom är åkpåsen så pass mjuk och följsam att den kan vikas till för att användas i en liggdel om man skulle vilja det. Totallängden ger en lång användningstid, så det enda jag egentligen saknar är en mer rejäl upphängning, så man kunde slippa glid totalt åtminstone i vagnar där sittdel och sufflett inte sitter ihop. Men för att vara första åkpåsen så är det här riktigt bra och jag håller tummarna hårt för att PoP väljer att vidareutveckla denna produkt – både vad gäller funktion och färg och mönster!
Vad gäller barnvagnstillbehör så älskar jag säsongsuppdaterade mönster, snygga detaljer och möjligheten att matcha med andra tillbehör precis lika mycket som vilken annan barnvagnsnörd som helst. Men jag vet också att verkligen uppskatta ett tillbehör med smarta funktioner när jag ser det. Och Geggamojas åkpåse är precis en sådan grej! Missförstå mig rätt, jag älskar den rosa, bjärta färgen och tycker att innefoder i grått känns helt rätt för tiden. Men det här är inte en åkpåse som säljer sig på sitt utseende och det ska den ha respekt för. Åkpåsens utsida är tillverkad av nylon taslan, och beskrivs av Geggamoja vara helt vind- och vattentät, delvis för att den behandlats med en miljövänlig impregnering. Jag har inte upplevt något som talar emot den beskrivningen. Utsidan känns väldigt tålig och slitstark, men även bra för smuts. Trots användning vid geggigt väder har åkpåsen hållit sig mycket fin och all fukt och regn har runnit av utan att tränga igenom det minsta. Insidan är klädd med mysig fleece. Kollar man på tillverkarens materialbeskrivning så skulle denna åkpåse lätt kunna misstas för en ytterst funktionell vinteroverall, att vattentåligheten är hela 10000 mm i vattenpelare imponerar – det är bättre än galon.
Geggamoja åkpåse öppnas på framsidan med en centrerad dragkedja som går ändå ned till barnets fötter. Själva fotändan är övervikbar med en elastisk kant. Baksidan av åkpåsen har upphängningsremmar samt antiglidmaterial vid ryggen och nere i fotändan.
Användarvänligheten tycker jag Geggamoja till största delen har varit bra på att ta fasta på, och man har även satsat på att göra användningstiden lång. Åkpåsen mäter 110 cm på längden, och locket är 78 cm långt. Bredden får jag till omkring 46-47 cm, detta är alltså en ganska långsmal åkpåse. Min minsting är inte så liten längre, han fyller strax 3 år och är omkring 95 cm lång. Som bilderna visar täcker åkpåsen honom väldigt väl ända upp till hakan. Och på bredden hade han inget problem med att rymmas heller, trots flera lager kläder på sig (eftersom att han varvade att gå själv och vila i vagnen). Pluspoäng får åkpåsen för mysfaktorn i att man kan dra åt huvudändan lite runt barnets huvud, lite som en kapuschong. Vad som förvånar mig lite är de individuella selhålen. Jag har förstått att de finns de som föredrar dessa framför avlång selhål med kardborreöppning, för att små hål isolerar åkpåsen bättre. Jag förstår den ståndpunkten men delar den inte. Kanske för att jag är mer benägen att ofta byta åkpåse i en vagn och flytta samma åkpåse mellan flera olika vagnar. Och då är det lite av ett gissel att behöva trilskas med selremmar som ibland måste träs om.
Åkpåsen är verkligen mysig, som bilden ovan visar kan den öppnas upp helt och bli som en fäll på golvet, som man sedan kan svepa in sitt barn i. Den är inte den tjockaste och kanske inte den jag skulle välja om jag bodde där vintern är lång med konstanta minusgrader. Delvis för att fotändan ändå släpper in en del kyla. Men för nollgradigt eller några plusgrader funkar den utmärkt och den känns som sagt väldigt användbar om den ska användas ihop med ett barn som kanske även är uppe och går och därför redan har några lager på kroppen.
Geggamojas åkpåse kommer i en liten förvaringstub med dragsko, inte helt olik påsen till ett tält. Väldigt praktiskt för de säsonger då åkpåsen inte används. Men även om man vill ha den tillgänglig under vagnen för sporadisk användning men inte vill att den ska ligga där och bli smutsig under tiden. Annars kommer åkpåsar vanligtvis i en plastpåse, eller i en lite större förvaringsväska. Jag gillade verkligen formen på denna, som även är i samma material som åkpåsen. Så när åkpåsen användes la jag lite annat smått och gott jag ville hålla torrt och rent inne i förvaringspåsen. Praktiskt! Jag gillade också den öppningsbara fotändan. Med ett lite mindre barn kanske poängen med denna funktion inte är lika uppenbar, men har man ett barn som varvar att gå för egen maskin med att sitta i vagn så är det superpraktiskt att man kan låta fötterna sticka ut. Det krävs dessutom inte att knappar eller dragkedjor ska öppnas, det är bara att vika åkpåsen bakåt eller fram upp över skorna.
Första intrycker av Geggamojas åkpåse var gott men efter att ha använt den vid flera tillfällen så blev jag riktigt förtjust i just hur funktionell den är. Den gör sig bäst i sittdelar där remmarna på baksidan på något sätt kan träs över ryggstödet, annars får man jobba lite mer med att få den att inte glida ihop som en säck potatis i sittdelen – antiglidmaterial har lika stor effekt på denna åkpåse som på alla andra jag använt, det vill säga en ytterst marginell sådan. Det här känns som en åkpåse för den som gör mer än finpromenerar, den tål både slitage, väta och smuts! Härligt tycker jag, och tar utan tvekan med denna vid nästa skogsäventyr där treåringen kan förväntas tappa orken i benen efter halva tiden och då vilja bli omsvept i vagnen istället.
Vintern är över! Bort med åkpåsen! Våren är här! Fram med åkpåsen! För jag tror nog att många kan känna igen sig i känslan av att vinteråkpåsen blivit alldeles för varm, men att vagnen känns väldigt kal och kall med bara en sittdyna. En del övergår till att ha en filt om barnet men hur mycket jag än gillar filtar så kan jag inte låta bli att tycka att de är lite opraktiska i en sittdel. De slängs ut, de glider ned och de värmer bara ovanifrån. Andra väljer nu någon slags fotsack som skydd. Själv tycker jag att en lite tunnare åkpåse är perfekt under våren och många är faktiskt även väldigt praktiska på sommaren, när man tar en kvällspromenad eller när man rullar hem från stranden med ett barn som kylt ned sig i havet. Den tunnare åkpåsen är också mycket praktisk på hösten – när vindarna är kyliga men det blir alldeles för svettigt med en vinteråkpåse. Frågar man mig så innehåller varje vettig barnvagnsgarderob både en tunn och en tjock åkpåse!
Utbudet av våråkpåsar har varierat genom åren, många av mina gamla favoriter säljs inte längre tyvärr. I det här inlägget har jag samlat de tunnare åkpåsar som finns tillgänliga på marknaden just nu och listat lite olika egenskaper hos dem.
Easygrow Lite och Lite+ Jag har tidigare recenserat Easygrow Lite och nu kommer en ny version kallad Lite+, tillverkad i ekologisk bomull och med en snygg, quiltad look. Lite är en tunn och följsam åkpåsen, som verkligen känns som en mycket mysig och omslutande filt som håller barnet helt lagom varmt under vår och höstsäsongen. Åkpåsen har en i fotändan utfällbar förlängingsdel. Den nya Lite+ är lite längre än den äldre, som jag har mätt upp till 115 cm lång med förlängningen ute, 46 cm bred och med ett lock på 70 cm. Lite kan användas i både sitt- och liggdel, den har separat selhål och dragsko i öppningen, vilket kan användas antingen för att täta till runt barnet eller för att bättre hänga upp åkpåsen i vagnens sittdel.
Minene fleeceåkpåse Man ska inte underskatta en klassisk fleeceåkpåse! Jag brukade tipsa om Brios fleeceåkpåse, men nu är det så många år sedan den slutade tillverkas att det till och med börjat bli svår att hitta begagnad. Därför tycker jag att Minenes fleeceåkpåse är kul. Den är varm men inte vintertjock. Åkpåsen finns i flera olika storlekar, den jag har använt är i storlek Large och har måtten 97 cm lång, 43 cm bred och locket är hela 84 cm långt. Jag gissar att Minene anges ha standardmåttet 1 meter lång och den kan säkert fås så lång om man stretchar den lite till. Den delen av locket som är nedvikt och har en påsydd dekoration kan alltså vikas upp, så Minene kan precis som en riktigt filt dras ända upp till barnets nästipp. Minene har separata selhål och en liten övervikbar kant, för att man bättre ska kunna fästa upp den i sittdelen. Men den fungerar lika bra i liggdel om man viker upp fotändan.
Voksi Breeze Light En Voksi-nyhet för 2017! Faktum är att Voksi lanserar tre olika modeller av våråkpåsar just nu. Denna heter Breeze Light och har måtten 110 cm lång, 48 cm bred och locket mäter 76 cm. En rymlig och otroligt mjuk åkpåse. Jag har bara hunnit använda den en gång hittills och då i liggdel, men om man kunde tillverka en åkpåse av sockervadd eller av ett fluffigt sommarmoln så skulle det bli en Breeze Light. De andra två modellerna är Voksi Sky Light, som har separat förlängningsdel, och lilla Voksi Move Light, som är anpassad för att användas i babyskydd eller i liggdel. Men denna Breeze Light kan vikas till för att fungera utmärkt i liggdel också. Vill man använda den i sittdel så har den färdiguppskurna, separat selhål och som en liten dragsko upptill för bättre uppfästning.
Nordlys Light Åkpåse Nordlys är ett av Jollyrooms märke och jag har tidigare tipsat om hur deras Petite Chérie-åkpåse är perfekt för våren om man använder den med softshell-locket. Nu har det locket tyvärr slutat säljas men istället kommer alltså denna våråkpåse. Nordlys Light känns mycket välgjord, är lätt och följsam och öppnas på sniskan med tyget lite i omlott. Åkpåsen har separat selhål för barnvagnsselen och den är väldigt rymlig! Måtten är 115 cm på längden, 46 cm bred och locket mäter 76 cm från fotändan till nedre ändan av öppningen. Också denna åkpåse fungerar förstås lika bra i sittdel som i åkpåse. Just tunnare våråkpåsar är nästan enklare att vika upp i en liggdel, det är mindre mängd bylsigt tyg att rulla ihop i fotändan.
Skip Hop Three Seasons Åkpåse Skip Hops åkpåse är en favorit sedan tidigare och precis som namnet antyder så är den tänkt att fungera under såväl höst och vår som under vintern. På produktbilderna till höger är åkpåsen fotad med det tjocka locket fastknäppt på det tunna, och det sitter då med tryckknappar så vid extremt snabba väderomslag kan man alltså bara rycka loss det! Locket under är tunt, utan teddyfoder och helt perfekt för våren. Kanten i teddypäls på luvan blir man inte av med, men luvan kan öppnas upp med dragkedja och vikas under. Måtten på Skip Hops åkpåse är 100 cm lång, 55 cm bred och locket mäter 70 cm. Det är storleken Barn, åkpåsen finns också i storlek Baby och är då 73 cm lång, 40 cm bred och har ett lock på 52 cm. Jag gillar den här åkpåsen så mycket att jag faktiskt köpte till Baby och använder till min två månader gamla bebis i babyskyddet.
I min serie inlägg om att bädda i liggdelen för sin bebis så kommer här nu information om hur man kan bädda med åkpåse, vilket kanske är det vanligaste alternativ för en vinterbebis. Tidigare inlägg har handlat tom att bädda med mjuklift, bädda med babynest och att bädda med filt eller täcke. Vad gäller att bädda för en vinterbebis så är det lätt att tänka att man ska lägga filtar och täcken ovanpå bebisen, men glöm inte att se till att isolera liggdelen i botten. Detta kan göras genom en lammfäll eller genom en filt, men väljer man att bädda liggdelen med en åkpåse så får man ju en lösning för att hålla bebis varm både under- och ovanifrån.
En vanlig fråga jag får är vilken åkpåse som passar i en liggdel. Nu finns det visserligen miniåkpåsar som är särskilt utformade för liggdelar, och babyskydd. Men de kan som bäst användas en säsong och sedan behöver man köpa en normalstor åkpåse för nästa vinter, när barnet ska sitta i sittdelen. Det mer ekonomiska valet är således att köpa en normalstor åkpåse och anpassa den för liggdelen. Det blir lite av en kompromiss men ta det från en som fött fyra vinterbarn – det funkar alldeles utmärkt! På bilden ovan visar jag de två olika metoderna för att få en åkpåse att passa i en liggdel. Man kan antingen vika till huvudändan eller vika undan fotändan. Huvudändan av en åkpåse föredrar jag att vika ut och in, så det är fodret som är vikt mot barnet och så att åkpåsen bildar som en kant runt barnets huvud. Det gör faktiskt bara liggdelen mer ombonad, något små barn som legat trångt i magen sällan brukar ha något emot.
Tycker man att åkpåsen huvudända passa bra i liggdelen som den är, så är det fottändan som får anpassas. Antingen kan man bara vika in den under åkpåsen som den är, men är men estetiskt kinkig så kan detta lätt se lite bylsigt ut. En lösning jag använt mig av, som jag ofta tycker blir snyggare, är den på bildan ovan. Jag trycker helt enkelt in fotändan upp i åkpåsen, så att åkpåsen blir kortare men behåller samma form. Detta stjäl lite av utrymmet i åkpåsen såklart, men en liten bebis fyller oftast upp bara drygt halva liggdelen ändå så detta brukar fungera fint åtminstone de första månaderna.
Då jag har tillgång till ett stort utbud av olika åkpåsar och liggdelar så följer nedan tre collage som kan användas som en visuell guide. I varje bild har samma åkpåsar bäddats ned i en och samma liggdel. De tre liggdelar jag använt mig av är de för Joolz Day2, Easywalker Mosey+ och Bugaboo Donkey. Åkpåsarna jag bäddat med är Bugaboo High Performance, Voksi Urban, Nordlys Åkpåse Light, Easygrow Grandma, Bozz Åkpåse Small, Joolz åkpåse, Skip Hop Three Season Åkpåse Baby, Easywalker Åkpåse och Geggamojja Wrap Around Blanket.
Joolz Day2 liggdel – 77 x 34 cm stor bäddyta. Joolz Day2 har en liggdel som är normalstor för en vanlig duovagn och som inte skiljer sig mycket i mått från andra populära barnvagnar. Att detta är en liggdel för singelvagn märks främst på att den inte är nedbantad i bredd utan alla åkpåsar ryms väldigt väl utan att tryckas ihop i sidorna.
Easywalker Mosey + liggdel – 77 x 32 cm stor bäddyta. Detta är en liggdel i lite mindre modell och då tänker jag främst på att den upplevs en aning smalare än en vanlig duovagns liggdel, men de flesta åkpåsar gick ändå väldigt bra att anpassa. Man ser dock på miniåkpåsarna från Bozz och Skip Hop att de längdmässigt är helt perfekt för den här storleken på liggdel.
Bugaboo Donkey liggdel – 78 x 30 cm (på bredaste stället) stor bäddyta. Donkeyns liggdel är normallång men lite smalare, detta eftersom att Donkeyn ju även kan användas som en syskonvagn. I nedersta raden visas hur Bugaboos egen åkpåse, som ju främst är anpassad för en ergonomisk sittdel, funkar i liggdelen. Utan att vikas till är den väldigt mycket för stor och bred i fotändan, men viker man upp huvudändan runt barnets huvud som på bilden till höger så kan man kapa en hel del på längden. Tycker man det blir för trångt kan man göra som på bilden till vänster och sedan bara knöla ned det av åkpåsen som sticker ut.
Kontentant blir att de flesta åkpåsar kan anpassas efter de flesta liggdelar och att mitt råd kvarstår om att välja en åkpåse som funkar riktigt bra i sittdelen och sedan anpassa den enligt ”make it work”-principen för liggdelen.
Jag är medveten om att jag litegrann befinner mig i en gråzon som skriver om åkpåsar för babyskydd i en barnvagnsblogg. Men till mitt försvar är dessa åkpåsar inte enbart för babyskydd, utan ska snarare ses som miniåkpåsar som precis lika väl kan användas i en liggdel. I synnerhet om man främst ska köra syskonvagn, som ju generellt har mycket mindre liggdelar, så kan en miniåkpåse vara bra för att hålla bebisen varm utan att stjäla för mycket utrymme. Jag har med min egen minsting testat tre olika miniåkpåsar: Bozz Åkpåse Small, Skip Hop Three Season Åkpåse Baby och Geggamoja Wrap Around Blanket.
Bozz miniåkpåse är av mig uppmätt till att vara 78 cm lång, 42 cm bred och har ett lock som mäter 50 cm. Åkpåsen har kardborreöppning för selen och dragkedjan på mitten av locket. Det går även att öppna upp åkpåsen i fotändan och då kan man också fälla ut hela åkpåsen till ett mjukt underlag eller lekmatta för bebisen. Utsidan är lite mer rejäl och tål både smuts och lite vatten. Insidan av åkpåsen är fodrad med fleece.
Tack vare kardborreöppningen för selen så är det riktigt enkelt att sätta i Bozz miniåkpåse i ett babyskydd. Jag har testat den både i Maxi Cosi Pebble Plus, som har trepunktseele, och i BeSafe iZi Go Modular, som har fempunktsele. Modular-babyskyddet är lite djupare vid huvudet, men så är det ju också i-Size-babyskydd vilket såklart påverkar designen. Just vid barnets huvud upplever jag att åkpåsen funkade bättre i Maxi Cosin. Övrig passform tycker jag var likvärdig och för det lilla spädbarnet så går locket utan tvekan upp högt nog för att värma hela kroppen.
Det är med sorg jag tagit emot beskedet att Skip Hops åkpåse tagits ur produktion efter bara ett år. Denna Three Season Footmuff fanns i två storlekar och jag blev snabbt oerhört förtjust i dem båda. Skip Hop Åkpåse Toddler för större barn är rymlig som en normalstor åkpåse, men denna lilla babyvarianten har andra mått som gör den perfekt för liggdel och babyskydd. Längden mäter 73 cm, åkpåsen är 40 cm bred och locket är 52 cm långt. Skip Hop Three Season Åkpåse Baby är väldigt mycket mer funktionell än övriga miniåkpåsar jag känner till. Den har kardborreöppning för selen, en öppningsbar luva kantad med teddylurv och den har precis som den större varianten dubbla locket. Ett varmare, fodrat lock som sitter fast med tryckknappar, och därunder finns ett tunnare lock. Inte bara gör detta att åkpåsen funkar flera olika årstider, det innebär också att man kan ha den i babyskyddet med det tunna locket och ska man sedan fästa babyskyddet och ta en promenad ute i kylan så kan man snabbt trycka fast det tjockare locket ovanpå. Dessutom har åkpåsen en liten ficka att t.ex. stoppa nappen i, en ring att fästa en leksak i och det tunna locket kan rullas åt sidan och fästas upp när man inte behöver något alls över bebisen.
Även Skip Hops miniåkpåse funkar bra med babyskydd oavsett om det har tre- eller fempunktssele. Luvan kan ibland komma lite i vägen om babyskyddet är djupt i huvudändan, men den går att dra upp med dragkedjan och så kan den vikas undan. Har man luvan igendragen och locket ihopknäppt så ligger bebisen väldigt skyddad som i en liten cocoon. Jag gick med babyskyddet på vagnen genom ett väldigt kyligt och blåsigt Gamla Stan i vintras medan det duggregnad och bebisen var den enda i familjen som inte var blöt och kall när vi kom fram till bilen.
Geggamojas Wrap Around Blanket har en design som sticker ut lite, precis som namnet antyder är den egentligen mer en filt speciellt designad för att kunna svepa om barnet än den är en miniåkpåse. Men användningen blir ju densamma. Den är också ganska mycket större. 85 cm lång, 37 cm bred och locket mäter 50 cm. Filten har som färdig ben, så inga problem att ha barnet i ett babyskydd eller ens i en sittdel för barnet. Filten knäpps ihop med tryckknappar. Utsidan är både vind- och vattentät, insidan är klädd med mjuk bomull. Även Geggamojas miniåkpåse har som en luva för att skydda barnets huvud. I bakstycker finns fyra sydda hål för att trä en sele genom. Grenbandet går upp mellan barnets ben och in under påsens flikar.
TDet jag gillar med Geggamojas Wrap Around Blanket är att den precis som en vanlig filt är så väldigt mjuk och följsam, samt precis lagom varm för att vara stängd även inne i en varm bil. Vad som funkade mindre bra är selöppningarna. I Maxi Cosis babyskydd med trepunktssele så är det inga problem att trä igenom axelremmarna. Men i BeSafes babyskydd med fempunktssele så krävs det att man i så fall pillar ur selen ur sina fästen under babyskyddets klädsel. För när man har en fempunktsele som har helar remmar mellan axel- och höftfästen så kan man inte bara sitta i denna filt. Och även om det går att pilla ur selen så blir det en hel del mer jobb. Men när denna omlottfilt gick att använda så var den väldigt mysig och ombonad för bebisen och i och med att den är så mjuk så har passformen varit lika god i alla babyskydd jag provlagt den i.
De senaste veckorna har varit sparsamma vad gäller snö men har faktiskt bjudit på flera dagar med minusgrader här där jag bor. Och då är det perfekt tillfälle att börja recensera åkpåsar, så först ut är en modell som jag på grund av milt väder endast hann använda ytterst sparsamt förra vintern. BOZZ Åkpåse med långhårigt lammskinn är en rejäl vinteråkpåse. BOZZ har många produkter med lammskinn och det hedrar dem att de är så noga med dessa skinn. Alla är babysafe, det vill säga tumlade så att det inte finns taggar eller skadliga ämnen i dem. De är garanterat kromfria, garvningsmetoden som används kallas ”whitan tanning”. Skinnen är även ÖKO-Tex certifierade samt Woolmark certifierade. Ursprungsland för skinnen är Nya Zeeland. Många lammskinn som säljs billigt är avsedde för annat bruk, mattor till exempel. och är inte tänka att användas av barn. Jag som nu främst kör min 10 månader gamla bebis tänkte direkt på detta när hon smakade på och drog i lammskinnet i BOZZ-åkpåsen, hur viktigt det är att hår inte lossnar och kan utgöra en kvävningsrisk. Mattor och skinn för inredning har helt andra (lägre) krav på sig.
Denna åkpåse mäter 100 cm på längden, 48 cm på bredden och locket är cirka 65 cm högt, öppningen är v-ringad upptill. Åkpåsen har uttag för fempunktssele, men det är separata selhål. Utsidan utgörs av ett väldigt vind- och vädertåligt material som också har en viss vattenresistans.
Åkpåsen öppnas upp med en dragkedja på mitten, som går hela vägen ned till fotändan. Där finns en kant fäst med tryckknappar, och öppnar man upp så finns ytterligare en dragkedja som går runtom åkpåsens nederkant (1). Tack vare denna konstruktion kan BOZZ Lammskinsåkpåse öppnas helt och således enkelt användas som en fäll eller lekmatta på golvet (2). Åkpåsen är ganska tung och lammskinnets tjocklek gör att den är lite klumpigare än många andra åkpåsar, i det avseende att den har svårare att forma sig efter sittdelen. Det finns dock en bra ficka baktill, så att åkpåsen kan hängas upp ordentligt genom att den träs över ryggstödet (3). Detta funkar dock bara på barnvagnar där sittdel och sufflett inte sitter ihop. Jag tycker dock jag fått åkpåsen att sitta bra i Britax Go Big ändå, med hjälp av vanthållare som träs genom knapphålen överst på Britax Go (och Smile) vagnarnas ryggstöd.
En risk med lång päls är förstås att håren letar sig in i och fastnar i dragkedjan, vilket är galet irriterande. BOZZ har framgångsrikt förebyggt detta genom att ha en rejäl textilkant innanför (4). Den hindrar nästan all päls från att nå fram till dragkedjan och gör att det inte alls är så bökigt att öppna och stänga åkpåsen. När det gäller åkpåsar med dragkedja på mitten istället för på sidorna så blir det lite annorlunda när man vill ha den halvöppen. Är dragkedjan på sidorna kan hela fronstycket vikas ned. På denna BOZZ-åkpåse blir det istället att man får vika de två framstycken lite å sidan när man vill ha barnet bara delvis omstoppad (5). Är barnet väldigt rörligt tenderar dock sidorna att falla tillbaka igen då det inte finns någon knapp eller annat spänne som håller dem i halvöppet läge.
BOZZ Lammskinsåkpåse har ingen hög wow-faktor vad gäller funktionerna, den är väldigt rakt på sak. Men mysfaktorn slår däremot i taket och det är väldigt svårt att uppnå en sånhär ombonad känsla. Åkpåsen är riktigt varm och håller mitt barn perfekt tempererad även efter en milslång promenad i minusgrader. När hon var på väg att vakna fick jag ha åkpåsen lite halvöppen för att hon inledningvis irriterade sig på hår som kittlande henne i ansikte, men efter att hon somnar så kunde jag lätt dra upp åkpåsen lite mer och ha henne inbäddad som i en lammskinnscocoon. Både jag och min bebis var precis lika nöjda med denna åkpåse och för den som har en vagn med rymlig sittdel, där det inte gör något om åkpåsen är lite ”klumpig” till formen, så är BOZZ Lammskinsåkpåse en riktigt hit.
The Tiny Universe var ett okänt märke för mig så sent som i somras, även om det i efterhand visade sig att jag sett deras barnkläder men misslyckats med att lägga namnet på minnet. När jag såg fick upp ögonen för deras linje med barnvagnsprodukter på Kind + Jugend-mässan i höstas så insåg jag direkt att det här var en åkpåse jag ville testa. The Tiny Universe tillverkar även regnskydd och skötväskor i matchande kollektioner. Åkpåsen finns i fem olika varianter, den på bilderna kallas Big Splash och, tycker jag, lyckas väldigt väl med att vara stilrent snygg och barnsligt rolig på samma gång. Åkpåsen huvudända är kantad med vit fuskpäls fäst med små knappar. Jag är inget större fan av pälskanter så jag har testat åkpåsen utan denna på. Bredden på The Tiny Universe åkpåse får jag till 49 cm. Åkpåsen är 100 cm lång i sin helhet och locket mäter 74 cm – en väldigt bra lockhöjd! På baksidan finns en ficka för upphängning, som funkar genom att den träs över ryggstödet på vagnar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop.
Tiny Universe åkpåse känns väldigt klassisk i sin design. Jag vet inte varför exakt men den påminner mig lite om min barndomsvinteroverall. Något man bara hoppar i och sen är man varm nog att med glädje ta sig an alla vinteräventyr. På framstycket finns en centrerad dragkedja som går hela vägen ned till fotändan. Dragkedjan är rejäl men känns inte alls vass. En tygkant som fästas med kardborre täcker hela dragkedjan, vilket jag tror håller värmen inne men framför allt väta ute. I och med konstruktionen med en dragkedja i mitten så kan åkpåsen inte öppnas upp helt. Det går inte heller att ta av framstycket för att endast använda baksidan som en slags sittdyna.
I bakstycket finns öppning för fempunktssele. Åkpåsen är enkel att sätta i och ta ur alla typer av sittdelar tack vare kardborreöppning. Man behöver alltså aldrig ta isär selremmar eller på annat sätt krångla för att få den på plats. En rolig liten detalj är att det nere vid fötterna på framsidan finns två små fickor, ungefär i lagom storlek för en napp eller annat småpill.
Det här är en riktigt varm och mysig åkpåse som med lätthet står emot några grader under nollan med bara ett lager vanliga kläder och en overall i ullfrotté på barnet. Men den funkar även bra vid några plusgrader utan att bli svettig. Framstycket är tjock stoppat och alldeles fluffigt, åkpåsen ger en förstklassigt ombonad känsla. Att locket går så pass högt upp gör också att andra ytterkläder på barnets överkropp är känns väldigt överflödigt när åkpåsen är stängd. När barnet sover och ska vara inbäddat finns det således inget att klaga på. Däremot kan det blir lite knepigt när barnet är vaket och kanske vill titta ut lite mer, eftersom att det inte finns något sätt att ha åkpåsen halvvägs öppen. Visst kan man dra ned dragkedjan en bit, men eftersom att locket är så rejält stoppat så faller det lätt tillbaka i samma position igen. Jag saknar någon slags knappar eller annat som håller flikarna åt sidan och detta kanske allra mest när jag rullat in i mataffären eller en galleria och inte vill att bebisen ska bli för varm. Som det är nu har jag gjort som på bilden längst till höger i collaget ovan, vikt kanterna åt sidan och klämt fast dem så under bygeln. Som sagt, detta är lätt ordnat med ett par tryckknappar, så man kan skapa som en V-ringning på åkpåsens öppning. I övrigt är The Tiny Universe Big Splash en riktig fröjd för ögat och en åkpåse som jag gillar precis lika mycket som min dotter verkar göra.
De allra flesta universalåkpåar som finns är av vanlig modell. Och i den meningen finns två begrepp som bör redas ut. För mig är en universalåkpåse en åkpåse av ett märke som inte är ett barnvagnsmärke, som alltså inte är dedikerad till eller design för en viss barnvagnsmodell. Som när Bugaboo gör åkpåse, även om de kan funka i andra vagnar så är det inte en universalmodell för de är främst utformade just för Bugaboos. Nu finns det visserligen barnvagnar under namnet BOZZ, men dessa åkpåsar ser jag ändå som universalmodeller då åkpåsarna inte är tänkta för en specifik vagn. Och med vanlig modell på åkpåsen så menar jag helt enkelt den traditionella formen på en åkpåse, avsedd för en vanlig sittdel där ryggstödet vinklas ned till ett liggläge. Men sen ett drygt decennium tillbaka så är ju den ergonomiska sittdelen minst lika vanlig. Därför är det kul att BOZZ tillverkar en universalåkpåse formad just för ergonomiska sittdelar. För en mer ingående förklaring i skillnaden de två emellan kan man läsa mitt inlägg om skillnaden mellan ergonomisk och vanlig sittdel.
BOZZ Åkpåse Ergo har en framsida med ett lock som både kan tas av helt med hjälp av dragkedjan som går längs med sidorna. Men locket kan också öppnas upp på mitten framtill med en annan dragkedja. Bakstycket har öppning för sele. Här ser man också att bakstycket är uppdelar i två delar, en övre och en undre. Den undre är formsydd för en ergonomisk sittdels skålade form. Överst på åkpåsens bakstycke finns en ficka, att trä över ryggstödet så att åkpåsen inte glider nedåt när man sätter i barnet. När jag mäter åkpåsen får jag den till 98 cm lång och 45 cm bred, med ett 67 cm högt lock.
BOZZ Ergo har selöppning med kardborre, så det går riktigt snabbt att få den på plats eller att flytta åkpåsen mellan olika vagnar om man har flera. Det mångsidiga locket kan alltså öppnas upp på mitten och fällas ut som en lekfilt på golvet, eller öppnas upp helt om man verkligen vill släppa in luft till barnet. Man kan som sagt också öppna upp längs med sidorna, och fälla ned locket mot fötterna. Om barnet är vaket och vill sitta mer aktivt med fri överkropp så kan man fälla ned lockets övre kant och hålla det på plats så med hjälp av tryckknappar. För att inte alla dragkedjor ska släppa in för mycket kyla så är dragkedjekorsningen i fotändan täckt av lite extra tyg som fästs med kardborre.
Passformen i ergonomiska sittdelar är verkligen superb. Där en vanlig åkpåse kan stjäla en del av sittutrymme i en ergosittdel med sin otymplighet så sitter BOZZ Ergo som ett smäck. Att den har en upphängningsficka man kan trä över ryggstödet bidrar ytterligare till att det här verkligen är en bra sittdel för ergonomiska sittdelar. Visserligen har inte alla ergosittdelar ryggstöd och sufflett som är separata, men har de det så sitter BOZZ Ergo glidfritt. Värmemässigt så är BOZZ Ergo någonstans i mitten på skalan. Jag tycker inte riktigt att den känns tjock nog för de allra kallaste dagarna, men såklart påverkas det även av hur barnet är klätt. Jag tycker att locket är lite kort i förhållande till åkpåsens längd. Min minsting är på bilderna omkring 10 månader gammal och helt normallång, men inte ens på henne går åkpåsen hela vägen upp. På en tvååring kommer den ta slut någonstans mitt på bröstet. Sen tycker jag också att öppning känns stor och den går inte att dra åt. Lägger jag inte en filt runt min bebis överkropp så smiter ny kall luft in i åkpåsen hela tiden. Det syns kanske bäst på bilden överst till höger i collaget ovan, ett foto jag tog ovanifrån när dottern satt i åkpåsen. Det är en massa utrymme mellan hennes kropp och åkpåsens lock.
Slutsatsen blir alltså att Ergo verkligen är perfekt för ergosittdelar i teorin, men i praktiken känns den inte helt färdig. Hur bra det än är att åkpåsen sitter bra i sittdelen så är det ju ändå viktigare att den funkar med barnet som ska åka i vagnen. Den lite tunnare vadderingen ihop med vad jag upplever vara en väldigt vid öppning på åkpåsen gör att BOZZ Ergo inte riktigt får den värmande effekt jag skulle önska och då tappar den ju sin poäng. Som åkpåse för mildare väder blir den bättre, även om jag också då skulle vilja kunna dra åt om barnet så den uppvärmda luften stannar kvar inne i åkpåsen, men för att den ska funka hela vintern behöver en del uppdateringar göras.
Najells första barnvagnsrelaterade produkt var i grunden en bärsele, men Najell SleepCarrier fick även ett brett genomslag som mjuklift. Mycket för att den är så nätt i storleken att den funkar i så gott som alla liggdelar, även de till syskonvagn. Ursprungligen fanns ett särskilt lock till SleepCarrier men detta har nu utgått och istället lanserades Najell Winter Cover. I grunden är detta en universalåkpåse, speciellt utformad för att sitta perfekt i ergonomiska sittdelar. Men åkpåsen kan också vikas till så att den passar som hand i handsken i Sleep Carrier. Eftersom att jag inte har några minibebisar i min barnaskara så har jag använt Najell Winter Cover som en vanlig åkpåse i ett gäng olika ergosittdelar. När jag mäter åkpåsen får jag den till 97 cm lång, med ett 69 cm långt lock, och bredden är 36 cm på bredaste ställe men 30 cm på det smalaste. Åkpåsen får pluspoäng för att alla material är i Öko-tex klass 1. Fyllningen i Najell Winter Cover är dessutom något utöver det vanliga. Det kallas Soronafyllning och utgörs av återvunnen polyester, vilket är toppen. Men ännu bättre är att den här typen av fyllning är den absolut mest mjuka och fluffigaste jag någonsin råkat på. Och det helt utan tendenser till att den skulle klumpa sig.
Alla funktioner hos Najell Winter Cover känns moderna. Selöppningarna är långa skåror som hålls ihop med kardborre. Man behöver alltså aldrig pilla upp selen för att sätta i eller ta ur åkpåsen. Fotändan har klädd i ett svart material som är mer tåligt med det slitage och den väta som kan komma från barnets skor. Dessutom kan åkpåsen öppnas upp endast i fotändan så att fötterna kan sticka ut. Locket kan också tas av helt om man skulle vilja det. Åkpåsen är väldigt stretchig och ser därför kort ut när den läggs på golvet, men i en barnvagns stretchas den ut och uppfattas som normallång.
Också baksidan visa att Najells designer har koll på hur moderna barnvagnar är konstruerade. För att åkpåsen inte ska glida för mycket i sittdelen så finns en rejäl men ändå elastisk rem på baksidan av åkpåsens huvudända. Den kan träs över ryggstödet för att åkpåsen inte ska säcka ihop när man sitter i barnet i vagnen. Ofta utgörs upphängningen av en hel ficka som träs över ryggstödet men jag börjar nästan gilla den här lösningen mer. Detta eftersom att det numera är ganska vanligt med suffletter som hålls på plats mot ryggstödet med några kardborrar eller tryckknappar. Med en hel ficka på åkpåsen så kan dessa inte stängas igen. Men har åkpåsen bara en rem kan man öppna suffletter, sätta åkpåsen på plats och sen knäppa fast suffletten igen. Najell Winter Cover har också en bred tygremsa under delen där barnets rumpa ska vara. I vissa sittdelar kan man lyfta på sittplattan, och då kan åkpåsen träs på plats också där. När man får till den kombo så har man den mest stabila fästning av åkpåse i sittdel som går att finna, något jag gillar enormt mycket. Exempel på ergonomiska sittdelar där åkpåsar kan fästas även under sittplattan är exempelvis de från Bugaboo och Joolz. I sidan av åkpåsen finns även korta remmar med knappar, dessa är till för när Winter Cover används ihop med Sleep Carrier, så att de två ska sitta ihop ordentligt.
Passformen i olika barnvagnar har också varit på toppnivå. Najell Winter Cover har suttit riktigt bra i Emmaljunga NXT60, Emmaljunga Viking, Baby Jogger City Select Lux, Bugaboo Donkey och Quinny Zapp Flex Plus. Alla vagnar finns inte med på bild i collaget men alla har ergonomiska sittdel och det blir så bra när åkpåsen är formsydd för detta. Vissa vanliga sittdelar som är mer raka i passformen kan stjäla en del av sittutrymmet i sittdelen, främst är det djupet i sittytan som kan bli ganska mycket mindre.
Najell Winter Cover åkpåse har blivit en av den här vinterns favoriter hos mig. Åkpåsen är precis lagom varm för att funka både strax över och en bit under nollgradigt väder. Den är maximalt mysig, jag skulle vilja att min säng var bäddad så som denna åkpåse känns mot kroppen. Och fast ljust innerfoder kan vara så väldigt opraktiskt så har åkpåsen lyckats hålla sig väldigt fräsch ändå. Det enda jag inte förstår med Najell Winter Cover är varför den är så smal precis över barnets överkropp. Eller. Jag förstår ju att det är för att den ska funka i SleepCarrier, och av vad jag sett så sitter den som sagt perfekt där. Min ettåring sitter jättebra i åkpåsen men större barn tycker att det blir alldeles för instängt över armarna, drar loss dem och låter dem hänga utanför. Och det är förstås lite irriterande för föräldern som vill att barnet ska ha händer och armar inuti åkpåsen. Jag skulle tro att Najell Winter Cover är lagom i storlek för barn upp till runt 1,5 år, sen blir det som sagt tight. Men för bebisar och småbarn så är det här bland de mysigaste av alla åkpåsar jag har testat.
För fyra år sedan skrev jag om Bjällra Multibag och sedan dess har mycket hänt med utbudet hos Bjällra of Sweden. Deras nya modell av åkpåse har kvar vissa av egenskaperna hos Multibag men har helt andra mått, vilket gör att användningstiden blir längre men också att den inte ligger riktigt lika perfekt i en liggdel längre. Bjällra of Sweden åkpåse mäter jag till 100 cm lång, 47 cm bred och locket är 76 cm långt. Bredden förvånar mig lite, 47 cm är inte ovanligt smalt men inte heller ovanligt bredd. Ändå uppfattar jag den här åkpåsen som väldigt rymlig i bredden. Ibland är måttband och ögonmåttet inte helt överens verkar det som. På framsidan är det första den breda pälskanten man fastnar vid. Det är såklart fuskpäls och hela kanten är fäst med små tryckknappar, så den kan lossas på nolltid. På baksidan av Bjällra of Sweden åkpåse finns en upphängsningsficka. Har man en sittdel där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop så kan man då trä åkpåsen över sittdelen, så glider den inte nedåt när man sitter i barnet.
På insidan är Bjällra of Sweden åkpåse klädd med mjuk fleece och selöppningar är precis som jag personligen föredrar dem. Två långa skåror i ryggen som hålls ihop med kardborre. Fördelen med detta är om man har en sele som inte enkelt kan delas upp i separata selremmar så behöver man inte trä ur remmarna ur fästena när man ska sätta fast eller ta loss åkpåsen. Precis som på Bjällras äldre modell, den lilla Multibag, så har också denna åkpåsen en huvudkudde. Mysigt och bra stöd för de mindre barnen. När man inte vill använda den längre så tas den loss med ett ryck. För att kardborrfästet sen inte ska ligga kvar och vara vasst eller fastna i barnets hår så finns en liten byt tyg som fälls ner och täcker för kardborren.
Tar man loss pälskanten så ser man vad Bjällra har gömt där bakom – en huva och två clips. Detta är för att locket till åkpåsen, som alltså är helt avtagbart, ska kunna lossas från bakstycket och användas separat som ett överdrag för bärsele. Lär funka även på bärsjal. Clipsen sätter man fast i bärselenes axelremmar och den lilla huvan kan förstås träs över barnets huvud. I lockets fotända finns en dragsko. Som överdrag kan man dra åt dragskon, så att locket smiter åt lite mer runt barnets fötter. På lockets framsida finns också små tryckknappar, så att man kan vika ned den övre kanten om man vill göra locket lite kortare. Väldigt bra funktion om man har ett barn som är vaket och vill kunna titta ut lite mer, eller som kanske ändå är mer påklädd på överkroppen.
Bjällra of Sweden sitter mest glidfritt i vagnar där den kan träs över ryggstödet, och funkade därför bra i Bugaboo Donkey på bilderna ovan. Åkpåsen känns väldigt rymlig och min ettåring fick plats med stora marginaler både i längd och bredd. Tjockleken är också bra, åkpåsen funkar vid kyligare plusgrader men håller varmt också vid några minus. Personligen är pälskanten den enda detaljen jag inte kommer överens med. Dels estetiskt – men det är bara en smaksak. Dels tyckte jag att pälskanten skymde sikten över mitt barn, den är så fluffig så jag såg helt enkelt inte hennes ansikte när jag hade kanten på. Med den av hade vi ögonkontakt igen och det blev ännu tydligare att åkpåsens lock är långt och ger en bra täckning över barnets kropp.
Skip Hop är kanske mest kända för sina skötväskor och andra barnaccessoarer, jag har bland annat skrivit om Duo Signature tidigare och om Stroller Saddle Bag nu senast. När märket under 2015 släppte en åkpåse så kändes det i mina ögon som en logisk utveckling men första gången jag såg Three-Season Foot Muff, som åkpåsen heter internationellt, så blev jag inte så imponerad. Jag tyckte den såg boxig och fyrkantig ut. Men som det heter, first impressions never last, och även i det är fallet så har jag fått göra en helomvändning och nu är det djup kärlek jag känner inför denna mycket smarta åkpåse. Först av allt, Skip Hop Three-Season Åkpåse finns i två olika storlekar. En heter Infant och är storlek 0-1 år, cirka 75 cm lång och kostar 1298 kr i ordinarie pris. Den större varianten kallas Toddler och är storlek 1-3 år, cirka 102 cm lång och kostar 1598 kr. Jag har testat åkpåsen i storlek Toddler i ett recensionsexemplar direkt från Skip Hop via Amvina.
Åkpåsens namn Three Seasons kommer ifrån att åkpåse ska gå att använda höst, vinter och vår. Vilket jag personligen kan intyga att den gör. Jag har hunnit använda Skip Hops åkpåse riktigt länge nu, ända sedan oktober, och att recensionen dröjt beror mest på att den kändes så given för mig direkt att jag någon period i vintras nästan hann glömma bort att jag ännu inte utvärderat den. Nu är det april och jag använde åkpåsen med bara det tunna locket så sent som i helgen, och ser ett användningsområde för Three-Season ända fram till sommaren. Priset är högt men det finns många betydligt dyrare åkpåsare som kanske är bättre när det är riktigt kallt men som inte är något att ha alls under den långa hösten och våren, så för mig som bor i Stockholm som blir Skip Hops åkpåse med lång användningstid riktigt prisvärd ändå.
Baksidan av Skip Hop Three-Season åkpåse har ett stort stycke antiglidmaterial som jag i vanlig ordning inte tycker gör så stor effekt som åkpåsetillverkarna brukar vilja påstå men självklart är det att föredra framför ett glatt, halt material. Skip Hop har även varit klocka och satt dit en upphängningsficka på åkpåsen. Den hade gärna kunnat få vara lite djupare men det är stor nog att fästa bra runt de allra flesta ryggstöd och med åkpåsen upphängd på det här sättet så slipper man garanterat allt glid.
Skip Hop Three-Season åkpåse är uppbyggd av ett bakstycke som sitter ihop med ett tunnare höst/vårlock som man sedan i sin tur kan fäste att tjockare vinterlock på. Vinterlocket fästs med tryckknappar och jag tycker det är en en bra lösning som gör att man tystlåtet, exempelvis från en ritschande kardborre, kan reglera värmen utan risk för att råka väcka barnet. Vinterlocket är vadderat med polyester och på sin framsida utrustad med en liten förvaringsficka och som en nyckelring att fästa en leksak eller en napp i. Högst upp är vinterlocket knäppt omlott med ett foder på insidan av teddypäls, riktigt mjukt och gosigt för barnet att ha mot överkropp och ansikte. När vintern är över kan vinterlocket tas loss helt och förvaras i väskan som Skip Hop Three-Season åkpåse levereras i.
Vår- och höstlocket är desto tunnare men jag upplever det ändå som försiktigt värmande och vindtätt, det ger ett bra skydd för barnet precis som ett yttre lager skalkläder kan göra. Det tunnare locket har en dragkedja i övre kant så att man kan öppna upp för att släppa in mer luft eller ut värme om man skulle vilja. Skip Hop Three-Season åkpåse har en luva som inte kan tas loss. Den är kantad med samma teddypäls som övre delen av vinterlocket och har en dragkedja upptill. Det gör att den antingen kan användas som en luva över barnets huva, eller öppnas upp och vara ett vanligt, plant bakstycke med luvflärparna bakvikta eller hängande åt sidorna.
Skip Hop Three-Season åkpåse har kardborreöppningar för selen vilket gör att det är snabbt och enkelt gjort att båda sätta i och ta ur den ur en sittdel. Selhålen har funkar mycket bra i alla vagnar jag testat åkpåsen, vilket haft både ergonomiska och vanliga sittdelar. Jag är ett stort fan av kardborreöppningar och har svårt för åkpåsar vars individuellla selhål kräver att hela selen träs om. Det gör dem också mindre universella i mitt tycke, men Skip Hop som är kända för att göra barnvagnstillbehör som ska passa alla barnvagnar har verkligen tänkt igenom den här detaljen. Eftersom att vår-/höstlocket inte kan tas bort helt från bakstycket så har Skip Hop skapat en annan lösning för att få undan det när det inte används. Sett stående framför åkpåsen så börjar dragkedjan på höger kant och slutar efter fotändan på vänster sida. På insidan av åkpåsen finns där två remmar med tryckknapp, en uppe och en nedtill. tanken är då att man ska rulla ihop det tunnalocket och fästa undan det med remmarna. Det funkar faktiskt riktigt bra även om jag inte riktigt förstås varför man inte också skulle kunna ta bort locket helt.
Vi har haft en relativt snöfri men periodvis ändå ganska kall vinter där jag bor. För temperaturer på ned till 5-10 minusgrader – vilket är max vad jag kunnat testat Skip Hop Three Seasons i – så har åkpåsen med båda lock utan tvekan varit varm nog för ett barn som i övrigt haft vanliga kläder plus en fleecejacka på sig. Det har även varit praktiskt att den gått att öppna upp lite i kanten, för när man tillfälligt är inomhus i en butik eller ombord på buss eller tunnelbana. När det blåst kallt har luvan varit en superbra extra isolering runt huvudet och även med luvan uppknäppt så har huvflikarna fyllt en funktion uppvikt mot insidan av suffletten.
Skip Hop Three Seasons åkpåse sitter bäst och mest stabilt i sittdelar där sufflett och ryggstöd är separata, så att man kan trä åkpåsens upphängningsficka över ryggstödet. Detta är oftare fallet på ergonomiska sittdelar, enligt min erfarenhet, vilket delvis är anledningen till att alla vagnarna på bilderna ovan har ergonomisk sittdel; Bugaboo Donkey, Stokke Trailz och Carena Vinga. Men den funkar givetvis också i en vanlig sittdel, möjligtvis kan man få fästa upp åkpåsen lite extra med vanthållare om man skulle störa sig på att den glider nedåt när man sätter i sitt barn.
Vårbilder på Skip Hop Three Seasons åkpåse. En bild från när det varit kallt på morgonen men solen sedan tittade fram, då kunde jag försiktigt skala av vinterlocket medan min tvååring sov i vagnen. Storleksmässigt är också en normalstor tvååring ungefär vad jag skulle säga ryms i Skip Hops åkpåse. Märket själva anger tre år men jag tycker jag märker att fotändan börjar bli lite tight om jag sätter i min son med skorna på. Längdmässigt är åkpåsen dock fortfarande bra och locket har en riktigt bra höjd, med alla dragkedjor uppdragna och knappar knäppta är han skyddad upp till hakan. De nedre bilderna i collaget ovan visar en fin vårdag där min tvååring hade full utemundering och var redo för lekparken, men då han senare skulle sova i vagnen. Då hade jag rullat undan locket i förväg så att han kunde sitta som vanligt i vagnen med skaloverall på och sedan efter lunch så drog jag igen locket och han kunde sova gott utan sin overall.
Att jag har kunnat använda Skip Hop Three Seasons åkpåse i princip dagligen sen oktober fram till april är ett riktigt gott betyg. Att jag dessutom kunnat flytta åkpåsen från en vagn till en annan – jag kör ju sällan samma vagn två dagar i rad – utan att det tar mer än någon minut är ett stor plus. Dessutom gillar jag numera den boxig formen, åkpåsen är rymliga i bredden och mysig med sin teddypäls runt luva och öppningen upptill. Jag är mer än nöjd med Skip Hops åkpåse och har blivit riktigt förtjust i att använda den. Det enda jag kanske skulle kunna önska inför framtida produktutvecklingen är att även vårlocket kan tas loss helt, och så skulle jag vilja ha åkpåsen i storlek Kid 3-5 år för alla lite längre barn som vill åka vagn en vinter till
Ett inlägg om åkpåsar i maj? Nej det är inget skämt och inte heller är informationen så inaktuell som den kanske först kan verka. För här i de nordiska länderna vet vi mycket väl att väderprognosen för midsommar är precis samma som för julafton, nyår och valborg – kallt och stor risk för regn. Åkpåsesäsongen är därmed lång, speciellt för en åkpåse som gör sig allra bäst vid temperaturer över nollan. Och om det är ett märke som verkligen kan åkpåsar så är det Easygrow. De är kanske mest kända för sina riktigt varma modeller, vackra Easygrow Grandma och de två väldigt funktionella Easygrow Nature och Flex. Men den här recensionen handlar om den tunnare Easygrow LITE, som både finns som fullstor åkpåse men även i en mindre modell för babyskydd. Jag har använt LITE ända sedan i höstas och har haft stor glädje av en åkpåse som funkat perfekt för de dagar då en vinteråkpåse bara hade lett till ett svettigt barn men ingen åkpåse alls hade lett till kalla tår. Som bäst har åkpåsen varit mellan 0 och 10 plusgrader. För den som tycker att åkpåse kan kännas helt fel den här tiden på året så kan man ju istället välja att se på LITE som en filt – vilket ju används på barn året om – men en filt som aldrig kan glida ned eller sparkas bort. Det är praktiskt!
Denna åkpåse är ett recensionsexemplar jag fått tillgång till direkt från Easygrow, försäljningspris i Sverige är cirka 1119 kronor. LITE är 46 cm bred och 100 cm lång, men har en öppningsbar förlängning i fotändan som gör den 115 cm lång. Locket är 70 cm långt. LITE är tillverkad av Oeko-Tex certifierade material, där utsidan utgörs av polyester och viskos-bambu medan fodret är tillverkat av bomull och polyester. Åkpåsen kan tvättas i maskin men den jag har testat har hållit sig så fin att det inte behövs någon tvätt än.
Framsidan av Easygrow LITE har en kurvad dragkedjeöppning och en liten förvaringsficka. Åkpåsen är väldigt mjuk och följsam, vill man stuva undan den så kan den rullas ihop och bli väldigt kompakt. Den känns verkligen som en mysig filt man sveper runt barnet mer än som en varm tub man stoppar ned sitt barn i. Baksidan utgörs inte av så mycket mer än en elastisk snodd så man kan tight till huvudändan av åkpåsen. Det finns ingen upphängningsficka och inget antiglidmaterial. Det gör att man själv måste vara kreativt för att få åkpåsen att sitta stadigt i vagnens sittdel. Vill man använda LITE i liggdel så är väl detta kanske en fördel, det gör att liggytan för bebisen blir slätare. Och det är absolut inget problem att rymma LITE i en liggdel. I och med att det är en tunn modell så är det enkelt att vika upp den lite i fotändan eller vika som en kant runt barnets huvud för en extra ombonad känsla. Jag som är lite petig med att en åkpåse inte ska glida i barnvagnen saknar en rejäl upphängningsficka på LITE.
Vad man däremot kan göra är att vika hela huvudändan på åkpåsen som en kant över ryggstödet. Detta funkar förstås bara på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Gör de det är mitt tips att använda exemplevis vanthållare för att hålla åkpåsen på plats. Easygrow Lite har individuella selhål, så selen i vagnen måste träs om ifall den inte är typen som kan delas i fem separata selremmar. Också ett litet minus i min bok men jag kan förstås om tanken är att ha en riktigt mjuk åkpåse, då blir två stråk med kardborre mitt i ryggpartiet såklart inte en så kul grej.
Öppningen i fotändan är inga konstigheter alls. En dragkedja går längs med hela nederkanten och när den öppnats upp så faller förlängningen ut. Min normalstora tvååring kan använda åkpåsen i det korta läget men då jag upplever att han gillar att ha lite extra rymd vid fötterna så har jag ändå valt att ha förlängningen öppen när han har suttit i Easygrow LITE. Den här typen av lösning innebär dock att åkpåsen inte kan öppnas upp helt så att barnet kan sitta med skorna utanför. Nu är det en funktion jag väldigt, väldigt sällan använder ändå så jag har inte saknat det. Har mitt barn gått direkt från utelek till åkpåsen så har jag valt att ta av skorna och ha dem i varukorgen istället.
Jag har testat Easygrow Lite i flera olika vagnar, på bilden syns två modeller med ergonomisk sittdel (Bugaboo Donkey och Uppababy Vista) samt en modell med vanlig sittdel (Brio Smile). Åkpåsen satt stadigast i de vagnar där jag kunde använda suffletten för att klämma fast åkpåsen över ryggstödet. I Brio Smile finns det knapphål för att fästa Brio/Britax egna åkpåsar men tyvärr har ju inte LITE några knappar i överkant. Att trä igen selhålen och spänna bälteskuddarna hårt mot ryggstödet hjälpte delvis till men får jag hoppas på någon framtida utveckling av LITE så drömmer jag om fler upphängningsfunktioner. Med det sagt så är Easygrow LITE en väldigt klassisk åkpåse, inget extra vad gäller funktioner utan enbart fokuserad på att hålla barnet varmt. Och där tycker jag att Easygrow lyckats så himla bra. Min tvååring har locket ända upp till nästippen när han sover, en massa utrymme att röra sig på och har varit helt perfekt tempererad efter att ha sovit middag. Varken kall eller svettigt, bara sval. Jag upplever LITE som en åkpåse som andas och är ombonad, och kan lätt se framför mig hur den kan vara praktiskt en varm vinterdag likaväl som en kall julikväll när man ska ta en promenad hem från stranden efter ett kvällsdopp. Jag gillar den snedskurna öppningen som gör att åkpåsen verkligen känns som en wrap man lindar in barnet i, och att innerfodret är så himla mjuk och gosigt. För den som inte är ett fan av filt i barnvagn av ett skäl eller annat så tycker jag att en välgjord vår- och höståkpåse kan vara något väl värt att fundera på.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Handla Easygrow Lite hos: Lekmer
Handla Easygrow Lite hos: Babyshop
I jakten på den perfekta åkpåsen för vår och höst är det många som har landat i The Buppa Brands Softshell åkpåse, också kallad BuppaShield Wind & Water. Buppa Brand var ett stort märke för ett antal år sedan men försvann sedan under en period. Nu finns tillverkaren sedan ett knappt år tillbaka under ny regi och man kan åter igen köpa denna populära åkpåse. Precis som namnet antyder så är åkpåsen gjort av ett softshellmaterial, vilket innebär att utsidan ska stå emot båda väta och vind. Insidan är fodrad med tunn, tunn fleece. Enligt The Buppa Brand ska åkpåsen fixa temperaturer ner till omkring 0-gradigt och jag håller nog med om den bedömningen. Det här är en åkpåse man tar fram när vinteråkpåsen börjar kännas svettigt, när morgontempen är högre än 5-6 grader och när solen faktiskt värmer. Av alla vår/höståkpåsar jag har testat så är Buppas softshellåkpåse nog den tunnaste, vilket jag gör att jag verkligen kan tänka mig att använda den året om. Alla vet hur kall en svensk sommarkväll kan vara… Åkpåsen mäter 100 cm från topp till tå, är 50 cm bred och locket är 70 cm högt.Om en åkpåse kan vara okomplicerad, så är den här det. Buppa Brand softshell utgörs av ett framstycke och ett bakstycke. Locket kan tas loss helt och baksidan kan då användas som sittdyna. Många missar den funktionen, vilket gör att en åkpåsen som denna kan användas även vid varmt väder, med endast baksidan i vagnen, och sen på kvällen när solen gått ned så är det bara att sätta dit locket igen. Överst på locket finns en dragsko, så att åkpåsens öppning kan tights till något runt barnets kropp. I bakstycket finns öppningar för fempunktssele. Selhålen är separata, vilket betyder att man måste ha en sele som kan tas isär för att man ska kunna sätta i åkpåsen ordentligt. Om ens barnvagn inte har selremmar som enkelt delas upp så är det oftast möjligt att trä ur remmarna, vanligtvis uppe vid axelfästena.
Buppa Brand softshellåkpåse har en dubbel upphängningsfunktion på baksidan. Dels har den en elastisk rem som ska träs över ryggstödet, men översta delen av bakstycket är också överdimensionerat och kan även det vikas över sittdelen. Det går också att vika fram och ha lite som en luva runt barnet om man skulle vilja det. Jag har testat softshellåkpåsen i ett antal olika barnvagnar, med både vanlig och ergonomisk sittdel, och den har funkat bra i alla. Men bäst blir det förstås om sittdel och sufflett inte sitter ihop, så att åkpåsen kan träs över ryggstödet och inte glider nedåt när man sätter i barnet. Om man vill ha BuppaShiel Softshell i en sittdel där sufflett och ryggstöd inte kan delas så är mitt tips att fästa åkpåsen med vanthållare.
The Buppa Brand Softshell är en rymlig åkpåse, och mjuk. Eftersom att den är så tunn så formar den sig lätt efter alla olika sittdelar och går med lätthet att vika till för att passa även i den minsta av liggdelar. Den ger inte så mycket värme, däremot är den väldigt duktig på att hålla kyliga vindar ute och barnets egen kroppsvärme inne – utan att det blir svettigt. Det är ungefär som att sätta på sitt barn ett extra lager skalkläder, fast utan att behöva krångla med en overall. Jag använde åkpåsen i höstas och tyckte den var perfekt för de sista varma dagarna innan vintern kom på riktigt. Och även nu de senaste vårdagarna där man svettas i solen och fryser i skuggan känns den riktigt praktisk. Ett gott alternativ för alla som annars funderar på en fotsack men vill ha en lite mer ombonad känsla. Efter att ha hört andras lovord om Buppas softshell i åkpåse i många år så förstår jag nu vad det var de pratade om.
Cottonmoose, eller Cotton Moose som märket verkar gå under i andra länder, är en polsk tillverkare av bland annat barnvagnstillbehör, som jag faktiskt inte kan så mycket om. Det jag vet om deras utbud är att de hittills har en återförsäljare i Sverige – Babyworld, vilket är varifrån dessa testexemplar har skickats. Det finns flera modeller av åkpåsar, den jag har testat är en fullstor modell som heter Cottonmoose Åkpåse. Det finns även åkpåsar som kallas mini, baby och kombi. Jag fick dessutom testa de matchande handvärmarna.
Cottonmoose handvärmare har en bred kant av fejkpäls som är fastsydd, den kan alltså inte tas bort. Konstruktionen är rätt annorlunda jämfört med de flesta andra handvärmare jag har använt. Man sätter nämligen fast den på handtaget med två dragkedjor i sidorna. Det är smidigt och går väldigt snabbt. Öppningen för handtaget är bred nog att ha fungerat på alla olika barnvagnar jag har testat den på, och den sitter väldigt tätt. I mitten av handvärmaren kan man med hjälp av de två banden välja att knyta åt, så det inte glipar mellan händerna. När Cottonmoose handvärmare är ihopknuten så tycker jag att den håller värmen bättre.
Insidan av handvärmaren är klädd i mjukt material med plyschkänsla, det är väldigt mysigt att känna mot händerna. Det finns bara en grej jag inte kommer överens om med Cottonomoose handvärmare, och det är bredden på den. Jag skulle helt enkelt vilja ha händerna lite bredare isär än vad den här handvärmaren tillåter. Jag tror jag har ett generellt sett ganska brett grepp och är inte så säker på att andra skulle ens tänka på detta. Men vet man med sig att man brukar hålla händerna rätt långt ifrån varandra när man kör vagnen, då kommer man inte trivas med den här handvärmaren. PÅ en vagn med smalt handtag eller för den som ändå har händerna nära varandra så är den här faktiskt både fin och väldigt varm och skön att använda under långa vinterpromenader.
Cottonmoose Åkpåse är en modell med mått som stämmer rätt väl överens med det jag skulle kalla är åkpåsestandard. Den mäter 100 cm på längden, locket är 67 cm högt och åkpåsen är 50 cm bred på mitten. Bredden är nog den punkt som sticker ut en aning, inte för att 50 cm är ett särskilt brett mått överlag men det är just på bredden som Cottonmoose känns lite extra rymliga.
Åkpåsen har avtagbart lock är och är fodrad med mjuk fleece. Den svarta åkpåsen har svart insidan, medan den mörkblå har ljusgrått foder. Det är lite ovanligt med färgkombinationer som varierar på det här sättet, men jag tycker det är rätt kul. Pälskanten på åkpåsen kan tas av om man skulle vilja det. På baksidan av Cottonmoose Åkpåse finns en upphängningsficka som man kan trä över barnvagnens ryggstöd. Den har separata selhål för barnvagnens sele, men den har i alla fall selhål på alla de ställen som krävs för att det här ska vara en bra universalåkpåse, som passar i många olika barnvagnsmodeller.
Mitt första intryck av Cottonmoose Åkpåse var i sanningen namn inget speciellt. Det är inte direkt en design som sticker ut, det är inga exceptionella mått heller. Men den här åkpåsen har vuxit sig på mig på något sätt. Min 4,5-åring sitter oväntat bra i den, huvudet sticker upp utanför kanten ja, men inuti är Cottonmoose så pass rymlig att han kan sitta bekvämt. Utan att ha armar och ben låsta mot kroppen. För min snart två år gamla dotter så är åkpåsen en fantastisk sovplats. Hon har så mycket utrymme i den, men ändå glipar den inte uppe vid halsen. Locket går ända upp till hakan, och jag tror hon är kanske 88-89 cm lång numera.
Vädret har inte tillåtit att prova den i mer än ett par, tre minusgrader ännu men den känns riktigt varm och fixar säkert en bra bit kallare väder än såhär. Cottonmoose kom från ingenstans men jag gillar helt klart vad jag ser och känner på.
The Buppa Brand är ett märke som återuppstod för något år sedan, till mångas stora glädje. Jag har tidigare skrivit om den lite tunnare softshell åkpåse från Buppa Brand men denna Winter är en tjock, mer rejäl vinteråkpåse. Mönstret finns i två varianter och just den här färgsättningen heter Foxy Lady. En riktig färgklick vars design uppskattats av både små och stora i familjen!
Uppmätt med mitt eget måttband får jag Buppa Brand Winter till att vara omkring 99 cm lång, 50 cm bred och ha ett lock som är 67 cm högt. Standardstorlek och rymmer de flesta barn upp till 2-3 års ålder. Åkpåsen är testad för att klara ned till – 20, tack vare dubbla lager foder. Den känns tunnare än en del andra vinteråkpåsar, men samtidigt väldigt tät och gedigen. Så fast jag inte haft möjlighet att faktiskt testa den i mer än några enstaka minusgrader så tror jag på det. Åkpåsen känns också lite mer stel i yttermaterial än många andra åkpåsar, men så ska den också vara vattenavvisande.
Den här åkpåsen har funnits i många år nu, vilket i vissa avseenden märks på designen. Den har separata öppningar för sittdelens sele, vilket inte är ett problem om man har en sele som enkelt kan tas isär i separata remmar. Om man har en sele där remmarna måste träs ur sina fästen för att lossas så blir separata selhål lite krångligare och då hade kardborreförsedda öppningar i åkpåsen varit att föredra. De selöppningar som finns sitter på helt rätt ställen och det gör att åkpåsen ska funka med alla sorteras sittdelar. Locket kan tas loss helt från bakstycket, så att åkpåsen även kan användas som sittdyna i vagnen. Detta är väldigt praktiskt under den där perioden av året då det är kallt på morgonen men varmare under dagen, så att man kan alternera mellan att använda eller inte använda hela åkpåsen.
På baksidan av Buppa Brand Winter finns både en övervikbar kant och en upphängningsficka i form av en lodrät och en vågrät rem. Jag älskar ju när åkpåsar på något sätt kan fästas upp över ryggstödet, det gör att de inte kan glida nedåt i sittdelen på samma sätt. Och jag börjar tycka att dessa remkonstruktioner funkar bättre än en hel ficka, eftersom att de funkar med fler konstruktioner för hur sufflett och sittdel sitter ihop.
Även om The Buppa Brand Winter åkpåse är lite stelare i konstruktionen så formar den sig fint efter sittdelen, och passar således bra också i en ergonomisk barnvagn. Åkpåsen känns väldigt rymlig. Min dotter är snart två år gammal och någonstans mellan 85 och 90 cm lång. Hon har gott om utrymme kvar både på längden och bredden. Trots nollgradigt väder och endast en ulloverall samt mössa på sig så hölls kroppstemperaturen helt perfekt under en längre promenad nedbäddad i Buppa Brand Winter.
Upptill på åkpåsens lock finns en dragsko för att man ska kunna dra åt runt barnet, så att kall luft inte kan smita in vid sidorna. Det är en funktion som behövs om man har ett lite mindre barn, och Buppa Brand Winter har i sin grundkonstruktion en relativt vid öppning. Tyvärr fungerar lockets dragskofunktion inte som önskat. Själva stoppen, som ska håll åtdraget, glider upp på ena sidan och även om man knyter sin egen knut så känns åkpåens öppning lite klumpig. Jag hade gärna sett någon typ av mudd eller annan omslutning upptill, för att krama åt mer runt barnet.
Det är väldigt roligt med universalåkpåsar som vågar ta i med färg och mönster och Foxy Lady var en åkpåse som utan tvekan drar till sig uppmärksamhet. Både från barnet som ska åka vagnen och gillar figurerna, men också från andra man passerar på gatan. The Buppa Brand Winter åkpåse känns som att den håller hög kvalitet och den är utan tvekan riktigt varm, så det bådar för att den kommer användas flitigt vintern igenom.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se pris för The Buppa Brand Winter åkpåse hos: Babyland
Jag har alltid känt lite extra för åkpåsar och att jag gillat Bugaboo sen urminnes tider är inte heller någon hemlighet. Ett av bloggens äldsta inlägg är faktiskt en guide över Bugaboos olika åkpåsemodeller. Den är fortfarande korrekt på sätt och vis, men samtidigt väldigt daterad då flera av åkpåsarna inte sålts i butik på bra många år nu. I nuläget finns det endast två aktuella åkpåsar från Bugaboo. En som kallas Åkpåse, av mig i detta inlägg kallad Bugaboos vanliga åkpåse. Och en som kallas High Performance Åkpåse, ofta känd under förkortningen HP-åkpåsen.
Märkligt nog har jag aldrig recenserat Bugaboos vanliga åkpåse, även fast jag använt (äldre versioner) av den flera gånger. Lagom till vintern 2018/2019 kände jag att det var dags att inte bara testa vad Bugaboo Åkpåse går för, utan också författa en ordentlig jämförelse med likheter och skillnader mellan den vanliga åkpåsen från Bugaboo och High Performance-åkpåsen.
Recension av Bugaboo Åkpåse
Den vanliga åkpåsen är den billigare av Bugaboos åkpåsemodeller. Lite beroende av färg och mönster kostar den mellan 1220 kr och 1455 kr. Detta ex är ett recensionsex från Bugaboo. Åkpåsen är helt och hållet skräddarsydd för Bugaboos sittdelar. Det syns bland annat på att den har ett ergonomiskt format bakstycke. Men den kan givetvis även användas i andra barnvagnar också. Det går utmärkt att vika till åkpåsen för att använda i en liggdel med. Tips på hur man gör det finns i mitt inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse.
När jag mätte åkpåsen fick jag den till 100 cm lång totalt, vilket är exakt standardlångt. Den är cirka 43 cm bred på mitten och locket mätte jag till 69 cm. Åkpåsen kan tvättas i maskin och så låter man den hängtorka därefter.
Bugaboos vanliga åkpåse är en till funktionerna sett modern åkpåse. Den har kardborreöppningar för selen (1) vilket gör att selen inte måste pillas isär. Nu är visserligen alla Bugaboos nya selar i fem separata remmar, men det har inte alltid varit så. Har man en äldre Bugaboo eller annan vagn med en sele som är mer komplicerad att öppna upp så är en åkpåse med kardborreöppning guld värd. Det gör att det tar tio sekunder att sätta i den, istället för kanske tio minuter.
Locket går att ta av helt från åkpåsens bakstycke (2), så om man vill kan man under perioden då temperaturen växlar under dagens gång också växla mellan att använda Bugaboos åkpåse som en åkpåse, eller endast använda bakstycket som en slags sittdyna.
Åkpåsen är anpassas för att sitta fast i Bugaboos sittdelar, utan att glida nedåt. Det syns tydligt på dess huvudända. Dels är hela övre delen av åkpåsen en kant som viks över barnvagnens ryggstöd. Som extra säkring finns en skåra och två öglor (3). Skåran används på de ergonomiska sittdelarna som har en flärp på ryggstödet för att vinkla mellan de olika sittpositionerna – Donkey, Buffalo och Fox. Trä helt enkelt skåran över flärpen! Kör man en Bugaboo Bee så använder man istället de två öglorna, och fäster dem runt två av knapparna som man sätter fast suffletten på sittdelen med.
I synnerhet om man har någon av Bugaboos barnvagnar med ergonomisk sittdel så är det min varmaste rekommendation att välja en Bugaboo-åkpåse till vagnen, om man har budget för det. På Donkey, Cameleon och Buffalo kan man lyfta på sittdelsplattan i sittdelen. Och tack vare det tygstycke som löper rakt under rumpan på åkpåsens baksida (4) kan man fästa åkpåsen under sittplattan. På så sätt glider den inte en millimeter i sittdelen, hur mycket barnet än vrider och vänder sig. På Fox funkar inte detta då sittdelen har en helt annan konstruktion, men åkpåsen sitter ändå bra i Bugaboo Fox, även om det kan hända att selremmarna glider ur och hamnar bakom åkpåsen om barnet rör sig väldigt mycket. Det problemet uppstår inte om åkpåsen är fäst under sittplattan.
Bugaboos åkpåse i Bugaboo Fox och Bugaboo Donkey2
Överst till höger är en bild på Bugaboo åkpåse i Bugaboo Donkey2, och till vänster samma åkpåse i Bugaboo Fox. Sett till passformen så funkar åkpåsen exakt lika bra i båda sittdelarna, skulle jag säga. Det märks en liten skillnad under användning, gällande att åkpåsen är fäst på två punkter – både över ryggstöd och under sittplattan – i Donkey, men endast på en punkt i Bugaboo Fox. Men skillnaden är marginell.
Bugaboos åkpåse har knappar och knapphål på framsidan, vilket gör att den på ett snyggt sätt kan fästas runt bygeln. Ofta brukar det vara tryckknappar man använder sig av, men på Bugaboos vanliga åkpåse är det en helt vanlig knapp. Fördelen med detta är att den är svår att råka slita upp, och öppnar inte upp sig själv när barnet rör sig. Nackdelen är att det är ganska svårt att få in knappen i knapphålet när man trätt locket runt bygeln, har man ett barn som rör sig i vagnen samtidigt kan det nog bli rätt knepigt.
Hur varm är Bugaboos åkpåse?
Bugaboos åkpåse har en polyesterfyllning och är fodrad med fleece. Min uppfattning är att som vinteråkpåse är den normalvarm. Den klarar absolut av minusgrader och är det riktigt kallt kan man alltid isolera med en hoprullad filt i fotändan om man har ett mindre barn, och ha en extra filt inuti åkpåsen också för den delen. Jag skulle inte placera Bugaboos vanliga åkpåse i kategorin för de varmaste vinteråkpåsarna. Men det är definitivt inte en åkpåse enbart för milt väder eller höst och vår. Min dotter har sovit i den i ett par timmar vid temperatur strax under nollgradigt och var helt perfekt sval över kroppen när hon vaknade.
Det går även att anpassa åkpåsen. Dragkedjorna som håller ihop lock och baksida kan öppnas från båda hållen, de möts alltså nere i fotändan. Har man ett större barn som varit ute och gått med skor och sen ska hoppa upp i vagnen, så är det praktiskt att åkpåsen kan öppnas upp nedifrån så att skorna kan sticka ut. Det gör också att man kan reglera värmen, om barnet somnar medan man går ute och sedan ska sova vidare i vagnen inomhus.
Skillnaden mellan Bugaboo Åkpåse och Bugaboo High Performance Åkpåse
Jag vet inte om jag var naiv, men jag trodde att skillnaderna skulle vara färre än vad de faktiskt är. I min recension av Bugaboo High Performance åkpåseförklarar jag mer kring HP-åkpåsens unika egenskaper men summan av kardemumman är att HP-åkpåsen kan regleras i värme. Den äldre modellen av HP-åkpåse genom att den hade två olika lock, ett tunt och ett tjock, dunfyllt. Och den nyare genom att man i locket kan stoppa in och fästa fast ett inlägg, som är som ett duntäcke.
På bilden ovan är den blåmelerade åkpåsen den vanliga, den svarta bredvid är den nyaste versionen av High Performance-åkpåsen, High Performance+. På bilderna med vagnarna syns den vanliga Bugaboo-åkpåsen i Donkey2, medan den åkpåsen i färgen Sky Blue är den äldre modellen av High Performance-åkpåse, här i en Bugaboo Cameleon3 Plus.
Den givna skillnaden mellan Bugaboos vanliga åkpåse och High Performance-åkpåsen är således att HP-åkpåsen har en betydligt längre användningsperiod under året. Med det tunnare locket kan den användas höst och vinter, med det tjocka locket i så fixar den rejält med minusgrader. Den vanliga åkpåsen är alltid lika varm. Man ska dock notera att det inte är någon större skillnad på åkpåsarna bakstycke, så värmen bakifrån är ungefär samma.
Vad som förvånade mig är att Bugaboos High Performance-åkpåse har ett fyra centimeter kortare lock och det märks. Den vanliga åkpåsen har ett lock som går upp till nästippen på min normallånga tvååring, medan High Performance-åkpåsen slutar någonstans vid hakan. Med hennes längd, i hennes ålder, så är både åkpåsarna höga nog, även om det i HP-åkpåsen glappar lite mer vid axlarna. Dock kan båda locken dras åt med en dragsko, så åkpåsen sitter tightare runt barnet och det hjälper.
Men att High Performance-åkpåsen har ett kortare lock innebär ju att den snabbare kommer bli urvuxen, eller åtminstone att man tidigare behöver klä på barnet mer på överkroppen. Chansen är dock att hela åkpåsen kanske är urvuxen och överflödig vid det laget, men som sagt – det överraskade mig att åkpåsarna var så pass olika på den här punkten.
Vilken Bugaboo åkpåse ska man välja?
Vill man ha en och samma åkpåse att använda från oktober till april så är det en Bugaboo High Performance-åkpåse man ska ha, om man dessutom är villig att betala 2000 kr för den. Samma gäller om man har en Bugaboo-vagn, vill ha en åkpåse med perfekt passform och bor där det blir riktigt kallt om vintern. Bor man någonstans där vintern är mildare och åkpåsesäsongen är kortare så duger det utmärkt med Bugaboos vanliga åkpåse.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Jag älskar Elodie Details åkpåsar, och har skrivit flera recensioner av Elodie Details Åkpåse, alltså deras vanliga modell, allt eftersom att nya versioner har släppts. Men även när Elodie Details inte uppdaterar funktionerna så kan man lita på att det varje höst släpps nya färger och mönster, vilket jag verkligen tycker är kul.
Elodie Details dunåkpåse Lightweight Dunåkpåse har funnits i sortimentet ett antal år så denna vinter var det hög tid för mig att testa. Både för att kunna recensera åkpåsen i sig, men också för att kunna jämföra den med Elodies “vanliga” åkpåse – för den som väljer mellan de två modellerna från märket. Dunåkpåsen jag har använt är ett recensionsexemplar från Elodie Details, färgen heter Midnight Black. När jag själv mäter åkpåsen så får jag den till 100 cm lång, 52 cm bred och att locket är 72 cm högt.
Separata selhål och avtagbart lock
Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är en klassisk modell, som känns väldigt avskalad rent funktionellt. Åkpåsen utgörs av två delar – ett bakstycke och ett lock. Åkpåsen är stoppad med 70% dun och 30% fjädrar. Elodie Details kallar den ultrakompakt och det stämmer verkligen. När åkpåsen levererades var luften delvis utpressad och jag kunde inte förstå hur en normalstor åkpåse skulle kunna rymmas i ett så litet paket. Men se, det gjorde den!
Åkpåsen har uttag för en vanlig fempunktssele, och den är anpassad för att fungera bra både med selar som fäster mitt i ryggstödet på sittdelen (som exempelvis Bugaboos selar) och selar som löper ut mer från sidan av sittytan. Eftersom att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse har separata selhål så är det enklare och snabbare att sätta i den i sittdelar där selen enkelt delas i separata remmar. I äldre typer av selar får man istället försöka pilla loss remmarna ur fästena.
Upphängning i barnvagnen
Något som Elodie Details länge har varit bra på, och som hänger med även på dunåkpåse, är upphängningsfickor på bakstycket. För mig är det en grundfunktion som bara måste finnas; att man antingen med en ficka eller något slags rem kan fästa åkpåsen runt ryggstödet. Sen funkar det inte i alla sittdelar tyvärr. Vissa är konstruerade så att sufflett och ryggstöd sitter ihop. Men om möjligheten finns så är det väldigt uppskattat att kunna hänga upp åkpåsen i vagnen, så att den inte glider ned längs med ryggstödet när man ska sätta i sitt barn.
Vad gäller Elodie Details Lightweight Dunåkpåse så är upphängningsfickan en superenkelt, men likväl effektiv variant. Övre delen av åkpåsen har en elastisk kant kan som kan böjas över ryggstödet, och själva fickan är i tunn tyg. Det funkar således bra att använda fällningsflärpen på ryggstödet ändå, om man använder åkpåsen i en sittdel med sådan funktion. Vagnen på bilden ovan är en Bugaboo Donkey2. Här ser man också att det är enkelt att få selen bra trädd genom åkpåsen, tack vare att det finns flera hål att välja mellan både för höjden på axelremmarna och för grenremmen mellan barnets ben.
Hur varm är Elodie Details dunåkpåse?
Jag tycker att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse har varit överrskande bra på att hålla barnet varmt. På bilderna till höger är mitt yngsta barn även iförd vinteroverall, vilket jag inte skulle rekommendera när man använder åkpåse. Både overall och åkpåse är tänkt som det yttersta lagret – att använda båda två blir kaka på kaka. Men har man som jag ett lite större barnvagnsåkande barn, som även är ute och springer i snön, så blir det ibland inte läge att exempelvis utomhus i minusgrader klä av sitt barn för att bädda ned det i åkpåsen istället.
Jag har även gått långa vinterpromenader där min dotter sovit i Elodie dunåkpåse iförd vanliga kläder och en ulljacka eller liknande, och det har räckt utmärkt vid strax under nollgradiga temperaturer. Som alltid med åkpåsar som har avtagbart lock så finns det en liten risk för att kyla läcker in genom dragkedjan. Jag brukar råda bot på kalla fötter med ett par extra sockor på barnets fötter eller genom att rulla ihop en filt och lägga i fotändan.
Åkpåsens rymlighet och användning
Min normalstora tvååring ryms bra i Elodie Details Lightweight Dunåkpåse, men jag är inte säker på att hon har så mycket utrymme över för att den ska fungera även nästa vinter, det vill säga fram till hennes treårsdag. Men så är det med så gott som alla åkpåsar som håller standardlängden på 1 meter.
Själva användningen finns det inget att anmärka på. Dragkedjorna glider smidigt, och åkpåsen känns tålig. Jag var lite orolig att ytskiktet skulle vara lättrepat så att dun kunde läcka ut, men trots hyfsat oförsiktigt användande i ett par månader så har inga hål eller annat slitage uppstått. Insidan ser också fin ut. Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är inte fleecefodrad, vilket annars är vanligt. Men inte heller glansig på insidan, utan lite matt. Jag gillar detta foder. Det ser snyggt ut och är enkelt att hålla rent.
Jag har inte behövt tvätta åkpåsen ännu, och gör gärna sådant i onödan. Men enligt tvättråden så kan Elodie Details Lightweight Dunåkpåse tvättas i maskin på 30 grader och torktumlas. Och då bör den nog tumlas med tennisbollar eller torkbollar, så dunet blir ordentligt uppfluffat igen.
Vad är skillnaden mellan Elodie Details vanliga åkpåse och dunåkpåsen?
Storlek på åkpåsarna?
Har de samma funktioner?
Utseende – utbud av färger och mönster
Är de lika varma?
Storlek på Elodie vanliga åkpåse och dunåkpåsen
Alla exemplar av Elodie Details vanliga åkpåse som jag har mätt har varit så gott som exakt lika stora: 100 cm långa, 51-52 cm breda och de har haft ett lock som är 71-72 cm högt. Det har i perioder cirkluerat uppgifter om att Elodie Details vanliga åkpåse är 110 cm lång. Det har den aldrig varit. Nu uppger Elodie själva på sin site att den är 95 cm lång men 110 cm i utsträckt tillstånd. Deras mått för dunåkpåsen skrivs ibland som 53 x 100 cm, ibland som 53 x 95 cm (men 110 cm utsträckt).
Slutsatsen blir att åkpåsarna är lika stora. Och jag håller med om den uppfattningen. Mina barn har rymts bra i Elodies åkpåse upp till 2-3 års ålder beroende av hur stora och långa de har varit. Det är också under den perioden som man använder åkpåse mest, så en normallång användningstid.
Har Elodies åkpåsar samma funktioner?
Nej, det har de inte. Den vanliga åkpåsen har kardborreöppning för selen, vilket gör att den är enklare att sätta i sittdelen, i synnerhet om man har en sele som inte enkelt delas i fem delar. I övrigt delar de dock funktioner: båda har avtagbart lock och båda ha en upphängningsficka baktill.
Hur skiljer sig Elodie Details åkpåsars utseende åt?
Elodie Details Lightweight Åkpåse finns i ett litet antal olika färger och endast i enfärgade utföranden. Det finns inte mönster och brett färgutbud på alls samma sätt som för den vanliga åkpåsen från Elodie. Inte heller släpps nya kollektioner av dunåkpåsen varje höst.
Är Elodie Details vanliga åkpåse och dunåkpåsen lika varma och vilken ska man välja?
Jag tycker nog att dunåkpåsen känns snäppet varmareän Elodie Details vanliga åkpåse, men som jag uppfattar det så är det ingen dramatisk skillnad i den värmehållande förmågan. Bor man som jag i Stockholm, där det sällan blir kallare än runt -10, och det endast i kortare perioder, så skulle jag ha varit ungefär lika nöjd med båda åkpåsarna – vilken jag än valde.
Men vill ha man Elodie-åkpåse och önskar att den ska vara så varm som möjligt, då skulle jag rekommendera dunåkpåsen. Som en extrabonus är dunåkpåsen superkompakt att förvara under sommaren, vilket kan vara värt att väga in om man bor trångt eller har ont om förvaringsutrymme.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se pris för Elodie Details Lightweight Dunåkpåse hos: Babyshop Se pris för Elodie Details Lightweight Dunåkpåse hos: Lekmer
Isbjörn of Sweden är ett namn som kanske känns bekant för många föräldrar. Isbjörn är nämligen ett barnklädesmärke med fokus på ytterplagg. Jag har bland annat använt deras helt fantastiska vinteroverall tidigare. Och just eftersom att overallen varit i toppklass så var mina förväntningar på åkpåsen höga. Något riktigt varmt och superfunktionellt var vad jag såg framför mig. Och det visade sig också stämma väldigt väl med verkligheten!
Jag fick testa ett tidigt exemplar av åkpåsen, det verkar som att färgen inte togs i produktion då de utföranden som säljs nu är i andra färger och mönster. Åkpåsen mäter cirka 97 cm enligt mitt måttband, kanske något längre om man sträcker ut den lite mer. Den är 56 cm bred och locket är 69 cm högt. Isbjörn använder sig av material av hög kvalitet och en fullständig lista över åkpåsens komponenter finns på Isbjörns of Swedens egen hemsida.
Lång användningsperiod tack vare dubbla lock
Det finns åkpåsemodeller som på olika sätt kan regleras i värme, för att de ska funka under både höst, vinter och vår. Isbjörn of Swedens åkpåse är tänkt för användning under flera av årets säsonger. Detta har man valt att möjliggöra genom att konstruera ett åkpåselock enligt lager på lager-principen.
Isbjörn of Swedens åkpåse har ett inlägg i locket, som fästs med kardborre och knappar i själva ytterlocket. Ena sidan av inlägget är fleeceklätt (1) och det är den sidan som är vänd inåt, mot barnet. Den andra sidan är lite mer glansig (2) och vänd utåt, mot åkpåsens lock. Isbjörns åkpåse i sig har inte ett avtagbart lock, det kan öppnas upp ned mot fotändan men inte tas loss helst (3). Det tunna locket är vind- och vattentätt, så det ger en viss värme men har ingen riktig vaddering. Det är perfekt för vår och höst, när vindarna blåser kallt men det fortfarande är plusgrader utomhus.
När så vädret blir kallare så är det dags att sätta in inlägget i Isbjörn of Swedens åkpåse. Det är ganska tunt, så väldigt lätt att förvara när det inte används. När man ska sätta in det så knäpper man fast det, med vanliga knappar. Lite ovanligt, då det nästan alltid är tryckknappar som används. Tryckknappar kan dock slitas ut med tiden, så vanliga knappar är nog mer hållbart på lång sikt (4). Den översta kanten av inlägget fästs med kardborre, så den ligger tätt mot åkpåsens lock och saker inte kan falla emellan (5).
Kardborreöppning för barnvagnens sele
Öppning för selen är lite originell i Isbjörns åkpåse. Det finns långa kardborreöppningar, vilket gör att man kan sätta i åkpåsen i sittdelen utan att behöva ta isär selen. Men det finns också extra selhål ovanför kardborreöppning, om man behöver att axelbanden ska sätta högre upp. För grenselet finns det två olika uttag i åkpåsens bakstycke. De öppningarna är på detta testexemplar väldigt tighta, breda grenspännen går inte igenom. Men dessa skulle breddas på kommande versioner av åkpåsen, och normalstor grenspännen har gått fint att pressa igenom.
Genomtänkta detaljer på Isbjörns åkpåse
På framsidan av Isbjörn of Swedens Åkpåse finns en liten förvaringsficka. Fickor på åkpåsar är i sig inte så unikt, men denna ficka är vattentät tack vare dragkedjans konstruktion. Både barn och prylar förblir således varma och torra. Det känns påkostat att även fickan är multifunktionell.
Pälskant på åkpåse kan ju diskuteras huruvida det fyller en funktion eller inte. Själv är jag inget fan. Jag tycker att pälskanterna snarare gör åkpåsen mer klumpig i sittdelen under suffletten, än för med sig något positivt. Rent estetiskt kan jag dock tänka mig att pälskanten kan tilltala vissa. Gillar man den inte så är den enkel att ta av, då den sitter fast med vanliga knappar som snabbt kan knäppas upp.
Använd upphängningsfickan så att åkpåsen inte glider i sittdelen
På baksidan av Isbjörn of Swedens Åkpåse finns en rejäl upphängningsficka. Har man en barnvagn där ryggstöd och sufflett inte sitter så kan man använda upphängningsfickan genom att trä den över ryggstödet. Då kan åkpåsen inte glida nedåt när man sätter i barnet. I åkpåsens övre kant finns också en dragsko. Genom att dra åt eller lossa den så kan man ytterligare påverka hur tight åkpåsen sitter runt ryggstödet.
Har man en barnvagn där sufflett och sittdel sitter ihop så får man försöka fästa upp åkpåsen på något annat sätt. Ibland kan man knyta fast den genom sittdelsklädseln. Ibland får man använda sig av knepet att fästa upp åkpåsen i barnvagnen med hjälp av vanthållare.
Att använda Isbjörn of Sweden Åkpåse i barnvagnen
Den här åkpåsen uppfyller i princip alla önskemål man kan ha på en åkpåse. Standardlängden på åkpåsen gör att användningstiden blir ungefär 2-3 år för normallånga barn. Isbjörn of Sweden åkpåse är ganska dyr, men det man betalar för är material av hög kvalitet och den smarta funktionen med lager på lager-lock. Åkpåsen har en god värmehållande förmåga utan att kännas det minsta tjock eller klumpig.
Locket har en dragsko framtill, så den kan tightas till bra runt barnets kropp. Det stoppar kall luft från att komma in, och varm luft från att smita ut. Isbjörn of Sweden Åkpåse har fungerat väl i barnvagnar med både vanlig och ergonomisk sittdel. Mycket tack vare att den är så smidig i sitt format, den kan böjas till efter att passa i både smalare och större sittdelar. Det gör att det också borde funka utmärkt att använda den i en liggdel.
För den som är ute efter en åkpåse som kan användas under långa perioder av året så känns Isbjörn of Sweden Stroller Åkpåse som en fullträff. Den håller barnet precis lagom varm från oktober till april. Alla funktioner känns genomtänkta. Kanske kan man sakna möjligheten att ta loss locket helt från bakstycket. Men samtidigt tycker jag att möjligheten att reglera hur varm åkpåsen är väger tyngre. Framför allt gillar jag materialvalen och att Isbjörn of Sweden känns lika påkostad som prislappen antyder att den är.
Som åkpåse i sig så är det egentligen inget speciellt med Angel of Sweden Tärnaby vid en första anblick. Modellen är väldigt standard, men känns modern med kardborreöppning för selen. Åkpåsen känns normalvarm, och är normalstor. Jag mäter den till 100 cm lång, 53 cm bred och locket får jag till att vara 73 cm högt. Det som faktiskt sticker ut är att man får alla dessa, för åkpåsar idag, normala funktioner till ett väldigt bra pris. Men också att Tärnaby finns i ett reflexutförande. Och frågar man mig, så är det reflexfunktionen som gör detta till en riktigt intressant åkpåse.
Åkpåsens insida, med kardborreöppning för sittdelens sele
Angel of Sweden Tärnaby har ett lock som kan tas loss helt från bakstycket. Det gör att åkpåsen även kan användas som sittdyna under den period på året då det bara på morgonen och kvällen är kallt nog för att locket ska behövas. Åkpåsen har långa kardborreöppningar att dra sittdelens sele genom. Det gör att selen inte måste tas isär, om den inte redan utgörs av separata selremmar.
Det finns två öppning för grensele och grenband. Insidan av Angel of Sweden Tärnaby är klädd med ett värmade fleecetyg.
Upphängning i vagnen och avtagbar pälskrage
Angel of Sweden Tärnaby har flertalet detaljer värda att nämna. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka. Alltså en bit tyg som kan träs över ryggstödet. Denna typ av uppfästning i vagnen innebär att åkpåsen inte kan glida nedåt längs med ryggstödet när man sitter i barnet. Dock funkar upphängningsfickor endast på vagnar där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop.
Just Tärnaby har även två längre, elastiska remmar med kardborre i ändarna. Dessa kan användas kreativt, utifrån hur vagnen man har ser ut. Ett exempel kan vara att dra dem runt sittdelen för att fästa upp åkpåsen. De kan också på vissa vagnar träs genom sittdelsklädseln.
Locket kan vikas ned, och på samma sätt även fästas runt bygeln, med hjälp av tryckknappar. Angel of Sweden Tärnaby är har en krage i fuskpäls. Om man inte gillar den eller om den känns ivägen när åkpåsen sitter i vagnen så kan kanten lätt knäppas loss. Den sitter fast med vanliga knappar längs med åkpåsens huvudända.
Hur väl syns en reflexåkpåse i mörkret?
Det är en fråga som man lätt ställer sig när man ser Angel of Sweden Tärnaby i dagsljus. Då ser åkpåsen nämligen mest grå/silvrig ut. Det är en ganska neutral färg, och gör att Tärnaby kommer funka lika bra oavsett färg på vagnen. Frågan är hur stor skillnad åkpåsen gör för hur vagnen syns i mörkret?
Svaret är: riktigt stor skillnad. Jag är blown away av hur väl reflexåkpåsen synliggjort oss i trafiken. Bilderna ovan är tagna sekunderna efter varandra – med och utan blixt. På den nedre bilden finns hela min barnskara med. De större barnen har vinterkläder med reflexer, samt små LED-lampor hängandes i dragkedjorna. Lamporna syns rätt bra i mörkret, men klädernas reflexer får skämmas jämte Angel of Sweden Tärnaby. Åkpåsen praktiskt tyget lyser upp sin omgivning. Det är svårt att testa vad detta får för effekt på bilförare vi möter i trafiken. Men vi passerar över en hel del vägar på vägen hem från förskolan och jag tycker att det har känts väldigt tryggt med Tärnby i vagnen då.
Vardagsanvändning av Angel of Sweden Tärnaby Reflekterande
Som jag inledde denna recension, så är åkpåsen i sig precis vad man förväntar sig. Den har alla grundfunktioner man vill ha i en bra vardagsåkpåse: kardborreöppning, avtagbart lock, upphängningsficka. Storleksmässigt så ryms min normalstora tvååring fortfarande bra i Angel of Sweden Tärnaby. Nästa vinter, då hon fyller 3 år, borde den funka om än vara på gränsen i rymlighet.
Den värmehållande förmågan var bättre än jag trodde. Åkpåsen känns ganska tunn men har ändå varit väldigt varm. Jag skulle inte placera Angel of Sweden Tärnaby i kategorin för den varmaste åkpåsarna. Och som vanligt hänger det också mycket på vad barnet har på sig för kläder i övrigt. Men nog fixar den en del minusgrader i alla fall.
Men framför allt vill jag bara säga WOW till själva reflexförmågan! Går man mycket i trafiken med sin barnvagn och är orolig för att inte synas tillräckligt väl så känns det som en enorm trygghet att ha den här åkpåsen i vagnen. Effekten blir såklart bäst om man möter trafiken, så går man på i väggrenen på landsväg kommer ju Angel of Sweden Tärnaby som allra mest till sin rätt. Men även i stadstrafik hjälper den till när man ska korsa gatan. Och det ihop med att alla viktiga funktioner finns där, samt att priset är så pass överkomligt, gör att Angel of Sweden Tärnaby Reflexåkpåse känns oväntat prisvärd.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se pris för Angel of Sweden Tärnaby hos: Köp Barnvagn